POTRAGA ZA EPIDEMIOLOZIMA: / U ovoj krizi prijeko su nam potrebni, probleme stvara jedan zakon, a Capak rješenje traži - u vojsci

Image

Epidemiologa nedostaje, pa Capak ističe kako koriste one zaposlene u vojci, a ističe kako će uposliti i završene doktore medicine

30.8.2020.
15:59
VOYO logo

Za sada, hrvatski zdravstveni sustav se uspješno nosi s rastom broja oboljelih. Ali zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom te daleko brojnijeg testiranja, kronično nedostaje epidemiologa, mikrobiologa, ali i općenito liječnika te laboratorijskih djelatnika.

Image
'NEMA VIŠE ZATVARANJA, MORAMO JESTI': /

Šef 'Andrije Štampara' o situaciji s epidemijom, a objasnio i kilometarske redove za testiranje

Image
'NEMA VIŠE ZATVARANJA, MORAMO JESTI': /

Šef 'Andrije Štampara' o situaciji s epidemijom, a objasnio i kilometarske redove za testiranje

„Izrazito povećana aktivnost. Otežano funkcionira naš zdravstveni sustav i odrađujemo posao velikim naprezanjem“ rekao je za HRTVjekoslav Jelić, pročelnik ureda za zdravstvo grada Zagreba. Epidemiologa nedostaje, pa Krunoslav Capak ističe kako koriste one zaposlene u vojsci, ali ističe kako će uposliti i završene doktore medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zakon nam dopušta zapošljavanje bez natječaja'

Iako će potraga za laboratorijskim djelatnicima biti lakša, obzirom da je na burzi rada trenutačno nezaposlenih 150 medicinskih tehničara i 114 medicinskih inženjera, potreba za njima će biti daleko veća. „Angažirat ćemo dodatne ljudske kapacitete, tako da zastoja bude što manje s obzirom na to da će biti vjerojatno velik broj potreba za testiranjem, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", AlemkaMarkotić.

Slično ističe i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", ZvonimirŠostar. „Nama zakon dozvoljava zapošljavanje na određeno vrijeme na 60 dana bez natječaja, koliko nama treba laborantskih tehničara i inženjera, toliko ćemo zaposliti“, jasan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuepidemijske mjere očito su ubrzale zapošljavanje zdravstvenog kadra. Od početka godine zaposleno je više od 250 laboratorijskih stručnjaka, a od ovih koji su na burzi, predstojnica Regionalnog ureda HZZ Zagreb MarijaHalić istiće da se radi o pretežno mladim osobama. „70 posto njih su u dobi do 30 godina s punim potencijalom i friškim kompetencijama, a 30 posto su osobe bez radnog iskustva“, zakjučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo