Potpuni kolaps: Prvog dana e-upisa u srednje škole srušen sustav

Da stvar bude kompliciranija, u CARNEt-u su već od jutra imali posla s iznerviranim roditeljima. Zvali su ih od ranoga jutra s tvrdnjom da nikako ne mogu prijaviti upis programa.

26.6.2014.
17:48
VOYO logo

Danas u 14 sati trebao je započeti postupak prijave programa za upis u srednju školu.

Put je isključivo elektronski i zapravo vrlo jednostavan i praktičan. Sve ide putem mrežnih stranica Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole na domeni upisi.hr . Učenik treba samo unijeti korisničko ime i lozinku i odabrati željene progrme za upis. Sve je trebalo trajati par sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The service is unavailable

Ali... “The service is unavailable”. 'Imamo poteškoća s pristupom korisnika. Velik broj učenika nam se javlja, radimo na uklanjanju poteškoća', objasnila je za Jutarnji listBarbara Kolarek, voditeljica CARNET-ove službe za korisnike.

Nastala je panika, jer ipak je riječ o gotovo 44.000 učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DDoS napad

Nešto prije 16 sati ravnatelj CARNet-a Goran Stanić objasnio je uzrok problemima. 'DDoS napadi. Nemoguće ih je prevenirati. Za ovo nitko od nas nije kriv', objašnjava.

DDoS napad - objašnjava struka - u praksi izgleda ovako: netko s viškom slobodnog vremena pretraži određenu skupinu IP adresa dok ne nađe dovoljno računala koja su otprije zaražena određenim trojanskim konjem ili crvom. Onda uz pomoć već gotovih alata (kao što je, primjerice, Stacheldraht) jednostavno 'uposli' ta računala da napadnu neki web poslužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude kompliciranija, u CARNEt-u su već od jutra imali posla s iznerviranim roditeljima. Zvali su ih od ranoga jutra s tvrdnjom da nikako ne mogu prijaviti upis programa. http://www.jutarnji.hr/crni-dan-u-carnet-u-opasni-ddos-napadi-na-server-prvoga-dana-e-upisa/1201945/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo