rješenje diplomtaskih sporova? /

Pokrenuta peticija kojom se premijeru Plenkoviću predlaže da prepusti Slovencima otvoren izlaz na more

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

Na stranici Liberal.hr pokrenuta peticija kojom se predlaže premijeru Andreju Plenkoviću da razmotri mogućnost dogovora sa Slovencima

1.7.2017.
16:57
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Međunarodni arbitražni sud u Den Haagu donio je odluku po kojoj se kopnena granica na Piranskom zaljevu između Slovenije i Hrvatske ne mijenja.

Sloveniji prema tome pripada tri četvrtine morske površine Piranskog zaljeva i dobila bi slobodan koridor za prolaz kroz hrvatske vode do otvorenog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, premijer Andrej Plenković je još jednom ponovio kako Vlada RH neće prihvatiti odluku arbitražnog suda u Den Haagu jer je sud "kontaminiran i kompromitiran". 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno: dok se ne nađe rješenje koje će zadovoljiti obje strane, obje države imat će diplomatske probleme, što nikome nije u interesu. 

Stoga je na stranici Liberal.hr pokrenuta peticija kojom se predlaže premijeru Andreju Plenkoviću da razmotri mogućnost dogovora sa Slovencima. 

Tekst peticije objavljene na stranici peticija24 prenosimo u cijelosti:

Vladi Republike Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom peticijom predlažemo Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću da u znak dobre volje i dobrosusjedskih odnosa, neovisno o odluci Arbitražnog suda u Den Haagu, predlože Vladi Republike Slovenije mirno rješavanje spora oko Piranskog zaljeva, i to na način da Hrvatska ponudi Sloveniji slobodan prolaz do otvorenog mora.

Spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije oko Piranskog zaljeva traje još od osamostaljenja ovih država. Taj je spor već u nekoliko navrata dovodio do krize u diplomatskim odnosima te potiče nepotrebne tenzije između prijateljskih naroda. Hrvatska ništa ne bi izgubila sporazumom o slobodnom prolasku slovenskih plovila do otvorenog mora, a Slovenija bi dobila puno. Jako je bitno da Slovenija ima izlaz na otvoreno more i zbog dobrosusjedskih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo skupina građana liberalnog svjetonazora te vjerujemo u dobru trgovinsku suradnju među narodima, u toleranciju i dobrosusjedske odnose. Zahvaljujemo se svima koji će podržati ovu peticiju svojim potpisom, a ponajviše premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske ako naše obrazloženje uzmu u razmatranje i donesu ispravnu odluku."

Peticiju možete potpisati OVDJE

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo