POTICANJE RAVNOPRAVNOSTI: / Europska unija želi uvesti 10-dnevni plaćeni očinski dopust, Hrvatska je protiv

Image
Foto: PIXSELL, Ivana Ivanović

Hrvatska načelno podržava osnovni cilj Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, ali neka pitanja,

8.3.2018.
23:39
PIXSELL, Ivana Ivanović
VOYO logo

Povodom Međunarodnog dana žena, Europska konfederacija sindikata (ETUC) pozvala je institucije Europske unije da što prije usvoje Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika koju je u travnju prošle godine predložila Europska komisija.

Odredbe te direktive, poručuju europski sindikalisti, trebale bi, među ostalim, znatno poboljšati mogućnosti zapošljavanja žena te omogućiti parovima ravnopravnije korištenje obiteljskog dopusta. Jedna od tih odredbi predviđa obvezni desetodnevni plaćeni očinski dopust, koji se koristi kod rođenja djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEGATIVAN TREND: /

Malo očeva na porodiljnom dopustu - ostaju na poslu i čuvaju veće plaće

Image
NEGATIVAN TREND: /

Malo očeva na porodiljnom dopustu - ostaju na poslu i čuvaju veće plaće

Hrvatska podržava dopust od pet, a ne deset dana

Novi list piše kako Hrvatska načelno podržava osnovni cilj Direktive – da se osigura provedba načela ravnopravnosti žena i muškaraca "s obzirom na njihove mogućnosti na tržištu rada i usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza te veće uključivanje očeva u ovom području" - ali neka pitanja, među kojima i obvezni očinski dopust, smatra spornima. Poticanje očeva na ranu skrb o djeci ne bi smjelo utjecati na smanjivanje prava majki, ukoliko su ta prava povoljnije uređena u nacionalnom zakonodavstvu države članice - smatra Hrvatska načelno podržavajući uvođenje očinskog dopusta u trajanju od pet, a ne najmanje deset dana kako predlaže Europska komisija. Istog su stava i Italija, Češka, Slovenija te Mađarska.

Otac bi prema prijedlogu Komisije za desetonevni dopust imao naknadu plaće koja je barem na razini naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad. Hrvatska, kao i deset drugih članica EU-a, smatra da bi se ta naknada trebala određivati na nacionalnoj razini, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva ili četiri mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta

Nadalje, što se tiče uvođenja četveromjesečnog neprenosivog roditeljskog dopusta, Hrvatska ističe da ovdašnji očevi u malom broju koriste pravo na dva mjeseca neprenosivog dopusta propisanog domaćim zakonodavstvom, pa se pita bi li proširenje tog prava dalo bolji rezultat. Po pitanju petodnevnog dopusta koji jednom godišnje mogu koristiti skrbnici za potrebe njegovanja člana obitelji, Hrvatska ističe da takav dopust već ima, ali za uži krug korisnika, odnosno za njegovanje djeteta ili supružnika.

Hrvatska, osim toga, ima zadrške prema toj odredbi jer je domaćim Zakonom o radu regulirano pravo na odsutnost s posla u trajanju od sedam radnih dana za važne osobne potrebe. Kada je riječ o fleksibilnijim radnim uvjetima, piše Novi list, Hrvatskoj nije razvidna veza s tržištem rada te nije jasan razlog utvrđivanja dobi od 12 godina djeteta. Smatra da to nije prilagođeno nacionalnom zakonodavstvu, odnosno sustavu obrazovanja te da tako dugačak period korištenja prava neće naići niti na odobravanje poslodavaca kao socijalnih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditeljima i skrbnicima koji rade, vlade i poduzeća trebaju pružiti pomoć, a ne im otežavati da pomire radne i obiteljske obveze", ističe Monserrat Mir, konfederalna tajnica ETUC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo