POTENCIJALNO OPASAN VIRUS KOJI PRENOSE KOMARCI STIGAO U ZAGREB: / Žena završila u bolnici, ovo su najčešći simptomi oboljenja

Image

Groznica Zapadnog Nila, opasan virus koji se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca, zabilježen je prvi put ove godine na području Dugava u Zagrebu.

1.9.2017.
10:53
VOYO logo

"Možemo reći da je pacijentica bolje, imala je meningitis u sklopu bolesti, i sada je klinički stabilna. Također, bila je na aparatu za umjetno disanje. Bistre je svijesti, a polako se rade fizikalne vježbe u krevetu te je trenutačno na postintenzivnoj njezi", rekao je o prvom ovogodišnjem slučaju groznice Zapadnog Nila za Jutarnji list dr. Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Virus je dokazao molekularni biolog Ivan Kristijan Kurolt, a riječ je o potencijalno opasnom virusu koji se u Hrvatskoj pojavio 2012. godine, a ovo je 31. zabilježeni slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučaj u Hrvatskoj zabilježen 2012.

Dobra je vijest da nisu svi ubodi zaraženog komarca opasni pa većina infekcija prođe nezamijećeno, a dio zaraženih se nekoliko dana osjeća malo slabije ili imaju blago povišenu tjelesnu temperaturu. Ipak, virus može biti opasan za ugrožene skupine poput starijih osoba kod kojih može doći do teže kliničke slike.

"Taj opći infektološki sindrom s jako blagim simptomima ima oko 90 posto osoba koje se zaraze. Postoje i oni koji imaju nešto teži oblik, desetak posto, i oko jedan posto ili čak i manje onih s teškim oblicima. To su prije svega rizične skupine, starije osobe, kronični bolesnici i trudnice", rekao je Kurolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Može biti vrlo opasan za rizične skupine

Iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar poručuju da nema mjesta panici.

"Riječ je o klasičnoj groznici Zapadnog Nila. Zavod je u dogovoru s Gradskim uredom za zdravstvo odmah obavio zaprašivanje u Novom Zagrebu", rekao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razdoblje inkubacije bolesti traje od dva do 14 dana, a simptomi su povišena temperaturu, umor i slabost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osip, povećani limfni čvorovi. Kod vrlo malog postotka zaraženih ljudi, a najčešće su to starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i trudnice, razvija se bolest koja zahvaća središnji živčani sustav sa simptomima meningoencefalitisa koji zahtijeva bolničko liječenje", pojasnili su iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Groznica Zapadnog Nila je virusna bolest koja se sezonski pojavljuje, a prenosi se ubodom zaraženog komarca, no bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo