Što je izazvalo pošast? / Pošast ušljivosti hara školama, nastavnici upozoravaju roditelje: 'Ne šaljite djecu u školu'

Ovih dana roditelji dobivaju obavijesti nastavnika - ako im djeca imaju uši, da ih ne šalju u školu

22.9.2016.
18:52
VOYO logo

Uši - ova stara, dosadna pošast pojavila se u školama i vrtićima. Na roditeljima je sad da pročešljaju glave svoje djece.

"Roditelj bi u principu trebao ostaviti dijete kod kuće, dok djetetu ne očisti se glava od ušiju, ali oni često puta to ne naprave nego ih pošalju u vrtić ili u školu", kazala je Božica Novosel, odgojiteljica u vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda nastaje problem za sve! Škole i vrtići odmah će svim roditeljima poslati pisanu obavijest. Uz to, može se pozvati i liječnička služba.

"Svakom djetetu kojem su pronašli ili gnjidu ili uši napisali su nalaz koji je išao roditeljima, na kojem piše da se dijete treba zadržati kući i prije povratka u školu da se terba doći na zavod na kontrolu nakon čega dobiju potvrdu za daljnji odlazak na nastavu", dodala je Kristina Briški, učiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova liječnica često se susreće s dječjim glavama punim ušiju. Roditeljima napominje - šamponi ubijaju uši, ali ne i gnjide!

"Gnjide nažalost moramo fizički skinuti. Postoje sredstva za olakšano skidanje gnjida, tu je naš poznati i svepotrebljivi ocat, neki koriste regeneratore, postoje razni pripravci", poručuje Ivanka Koder Krištov, specijalistica dječje medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, niti jedan od tih pripravaka ne nalazi se na listi lijekova koji se mogu dobiti na recept. Pošast ušljivosti je česta, ali ne i besplatna. Prenosi se kontaktom, češljevima, kapama, preko jastuka, ručnika.... Uši i gnjide vrlo su sitne i teško ih je uočiti.

"Gnjide ćete razlikovat od prhuti, tako da to ne ide tako da puhnete da to odleti, to malo teže ide, to je zaljepnjeno za kosu, to je sitna površina", dodaje specijalistica Koder Krištov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično ih se može naći iza uha i na tjemenu jer im je ondje najtoplije. Dobije li dijete uši, ugrožena je cijela obitelj. Svi moraju oprati kosu šamponom i pregledati tjeme. Protiv ovih nametnika za sad pomoći nema.

"Ušljivost je sve prisutan problem i u Hrvatskoj i kao u drugim zemljama. Pojavljuje se sezonski, najčešće u jesenskim mjesecima, isto tako i tijekom proljeća. Uglavnom je povezan s kolektivima, dječjim uglavnom", kazala je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušljivost nema veze s materijalnim statusom - a upravo zbog te stigme roditelji se često srame u školi priznati da im dijete ima uši pa se taj problem u razredu lako i brzo proširi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo