POROĐAJ NIKAD NIJE BIO OPUŠTENIJI: / Rajski plin stigao i u Hrvatsku, rodilje se uz njega doista osjećaju kao u raju. Evo u čemu je stvar...

Image
Foto: screenshot / RTL

'Rajski plin je dobar izbor baš iz tog razloga jer je plin. Svaki lijek koji uzima žena prolazi kroz posteljicu i dobiva dijete.

19.9.2019.
23:37
screenshot / RTL
VOYO logo

Rađanje u vodi, francuski carski rez... sve je više načina da se porođaji učine što bezbolnijima. Jedan takav način je rađanje uz rajski plin koji je postao hit u Županijskoj bolnici u Čakovcu gdje od kolovoza olakšava rodiljama porođaj. Zbog rajskog plina žene se tijekom porođaja osjećaju kao u raju: opuštene su i vesele, kaže se u prilogu emitiranom u RTL Direktu.

Ivana Patarček Ivanović u čakovečkoj je bolnici rodila Paula, svoje treće dijete, prvi put uz pomoć rajskog plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajskim plinom omamljene mame

"Opusti i onda ne misliš toliko na bol, i sve nekako ide svojim tokom, jednostavno krene. Jedno vrijeme me čak vuklo na smijeh", kazala je još omamljena mama Ivanović za RTL.

Medicinski rajski plin sastoji se od kisika i dušičnog oksidula - plina slatkastog mirisa koji se zbog opojnog djelovanja naziva još i plinom za smijanje. Za vrijeme poroda žene ga same doziraju. Uređaj za rajski plin u čakovečku je bolnicu stigao prije mjesec dana, a njime se koristilo već 35 rodilja. Gotovo sve bi to i ponovile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rajski plin je dobar izbor baš iz tog razloga jer je plin. Svaki lijek koji uzima žena prolazi kroz posteljicu i dobiva dijete. Ovaj plin ne dopire do djeteta, a majka se opusti i opusti se maternica", objasnila je Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja u čakovečkoj bolnici.

Anesteziolog nije potreban

Za korištenje rajskog nije potreban anesteziolog no ne smije se koristiti dulje od šest sati. Anita Požgaj Vidović, majka koja je je rodila prije dva dana, kaže kako plin uvelike pomaže za vrijeme porođaja i olakšava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je malo vrtoglavice, ali u principu opušta i olakšava", kazala je.

Ali to nije sve. Uza sve blagotvorne učinke, rajski plin smanjuje i strah pa glavna primalja u čakovečkoj bolnici objašnjava kako je uz njega mogućnost poroda brža i do dva sata. Ipak, ni u raju nije sve sjajno pa i rajski plin ponekad stvara nuspojave poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja i ne djeluje baš na sve žene opuštajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na svaku ženu različito djeluje, ali u principu svima olakša", kaže primalja u ŽB Čakovec Nikolina Vrbanec.

Njezina kolegica Marija Zvornik već 38 godina radi u rađaonici u Čakovcu, a otkako im je stigao rajski plin, rađaonica je, kaže, postala raj na zemlji. Povrh svega, rađanje uz rajski plin se ne naplaćuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo