POREZNICI SE PONAŠALI RAZBOJNICI, BANULI U KAFIĆE I 'ZAROBILI' LJUDE DOK SU OBAVLJALI POSAO: / 'Nastala je opća strka'

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

'Konobar nas je zamolio da pričekamo misleći da će zastoj kratko trajati. No sve se odužilo.

18.6.2019.
17:02
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

Prošlog četvrtka u staroj gradskoj jezgri Osijeka, Tvrđi, slavio se blagdan Sv. Antuna Padovanskog, a brojni tamošnji kafići bili su krcati.

Usred te gužve u tri ugostiteljska objekta nenajavljeno su banuli porezni inspektori. Ništa neobično ne bi bilo u tome da nisu "zarobili" goste dok su obavljali svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezni inspektori konobarima oduzeli novčanike

Naime, Glasu Slavonije javio se i požalio jedan revoltirani Osječanin koji nije mogao iz kafića dok porezni inspektori nisu obavili nadzor.

"Sjedili smo u jednome od kafića u nizu na Trgu Sv. Trojstva. I baš kada smo se spremali platiti i ustati kako bismo otišli na svetu misu, nastala je neka strka. Najprije uopće nismo mogli doći do konobara, a kada smo ga konačno dozvali i željeli platiti račun, rekao nam je kako nam ne može naplatiti što smo popili jer je u lokal ušla porezna inspekcija, preuzela blagajnu i svim konobarima uzela novačnike. Nismo znali što bismo", ispričao je revoltirani Osječanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konobar je, kaže, njega i njegovo društvo zamolio da pričekaju, uvjeren da će zastoj zbog inspekcije kratko trajati. No, sve se odužilo...

"Račun nam je naplaćen tek nakon više od pola sata, na željenu smo misu zakasnili. Pa kakvo je to postupanje prema građanima?! Razumijemo i pozdravljamo porezni nazdor, ali treba ga provoditi tako da se ne šteti gostima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema uputa o postupanju prema zatečenim gostima

Iz Porezne uprave potvrdili su da su njihovi inspektori toga dana proveli akciju u trima ugostiteljskim objektima u Tvrđi. Pojasnili su i zašto.

"Odabir poreznih obveznika za nadzor obavlja se prema analizi rizika, a na temelju svih raspoloživih podataka, kako iz baza kojima raspolaže Porezna uprava tako i iz drugih (vanjskih) izvora. Na području Tvrđe Područni ured Osijek obavio je 13. lipnja 2019. tri nadzora fiskalizacije. Porezni su obveznici sudjelovali u poreznim nadzorima i omogućili njegovu nesmetanu provedbu. Ovlašteni su službenici Porezne uprave proveli postupke nadzora u skladu sa zakonskim ovlastima primjenjujući načela državne službe i etička načela ponašanja u međusobnim odnosima, u odnosima prema građanima, u odnosu prema radu, kao i prema poreznim obveznicima kod kojih obavljaju svoju dužnost...", odgovorili su Glasu Slavonije iz Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uputama o poreznom nadzoru, za posjet poreznog inspektora nije potrebna najava, dok o postupanju prema građanima koji se u trenutku nadzora nalaze u objektu nema izravnih uputa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo