PORAZNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA / 'Jedna nas učiteljica u školi razmješta prema boji kože'

18.2.2015.
14:15
VOYO logo

Kako stoji u izvješću Socijalno uključivanje djece Roma (RECI+), predstavljenom jučer na konferenciji o obrazovanju romske djece, njihovi roditelji jaslice i vrtiće smatraju dobrim oblikom brige o djeci, no vrtići su im financijski i infrastrukturno nedostupni, boje se diskriminacije svoje djece u tim ustanovama, dok su i majke često sklone vjerovati da će slanjem djece u jaslice ili vrtić 'napustiti dijete'.

Iako je broj upisane romske djece u osnovne škole u porastu, jer je s 4.186 djece u 2009. godini porastao na 5.470 u 2013., istraživanje je pokazalo i da je samo 24 posto odraslih Roma iz anketnog uzorka završilo osnovnu, a njih svega osam posto i srednju školu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranija su istraživanja pokazala da se upis malih Roma u prvi razred odgađa zbog loših rezultata testiranja, kojima je uzrok ograničeno znanje hrvatskog jezika. Također, anketa provedena među 140 učitelja koji rade s romskom djecom pokazala je da 40 posto njih nikad nije posjetilo romsko naselje, a 56 posto ih je smatralo da nisu dovoljno educirani za međukulturno obrazovanje. Imali su negativan stav prema uvođenju elemenata romske kulture u nastavu.

Dijete nije dobilo knjige

''Jedna nas učiteljica razmiješta prema boji – nas Rome zajedno, a Hrvate odvojeno'', požalio se u istraživanju 13-godišnji Dario, dok je otac jednog djeteta kazao kako njegovo dijete 'zbog nedjelotvornosti Centra za socijalnu skrb' nije knjige dobilo sve do travnja, dakle dva mjeseca prije završetka školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi istraživanja RECI+ pokazuju da sudjelovanje djece Roma u kvalitetnom predškolskom obrazovanju često potkopavaju i predrasude i diskriminacija od strane većinske populacije.

''Jednake šanse za djecu stvaraju se u ranom djetinjstvu – to je vrijeme u kojem se može puno učiniti, ali i sve upropastiti. Kad djeca krenu u školu, već može biti prekasno'', kazala je jučer Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj. Pred Hrvatskom je, napomenula je, još dug put do osiguranja tih, jednakih šansi za romsku djecu. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Jedna-nas-uciteljica-u-skoli-razmjesta-prema-boji-koze

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo