Bliži se Uskrs, a blagdanski stol mnogima je nezamisliv bez janjetine. No ona je ove godine skuplja nego ikad. Cijena joj je porasla i od 20 do 30 posto, a proizvođači ističu da ni potražnja nije onakva kakvu pamte, piše Danas.hr.
Nove cijene neke bi mogle natjerati da janjetinu zamijene nečim drugim. Jedno janje prošle je godine koštalo 100 eura, a ove - 150 eura, a kako se bliži Uskrs, cijena dodatno raste, pa se očekuje da će kilogram biti 15 eura.
Prvoklasna robica
"Trenutačno su počeli ljudi nešto zvati za Uskrs, ali nije to još ništa ekstra u usporedbi s onim što bi se očekivalo, nadam se da će ljudi više zvati, da ćemo moći prodati svoju robu. Hrana je skupa, kukuruz, ječam, krma. Velim, ako janje ne bude 150 eura, neko je od 25 kila, to bude neisplativo", govori Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.
Matija Mlinarić je za RTL Danas istražio kakve su cijene na zagrebačkim tržnicama. Kaže da janjetine baš i nema te da će u mesnice doći u narednim danima, a cijena bi trebala biti između 11 eura i 30 centi i 12 eura i 70 centi.
"Mi imamo kvalitetnu domaću janjetinu iz Hrvatske, jedan dio dobijemo iz Like, drugi s Paga. Sve je prvoklasna robica. Bit će 90 kuna kila, tako je kod nas. Ne znam kako će dalje, ali mislim da nećemo dizati cijene", priča mesar Josip Babok.
Tko je kupuje?
Proizvođačima najviše briga zadaje uvoz manje kvalitetnog mesa koje ruši njihovu cijenu.
"Najveći kupci su privatni ljudi, male osobe koje rade po firmama, a sve ostalo - restorani, sve se bazira na uvoznoj robi. Žalosno", govori Slobodan.
Kaže kako roba najčešće dolazi iz Rumunjske, Makedonije, ali hrvatske janjetine nema na policama.
Domaći janjci na kraju bi ipak mogli nestati, jer kako to već obično biva, građani blagdanski šoping obavljaju u zadnji tren.