RECENZIJA: PUNČKE / Ponavljanjem dobitne formule protiv prokletstva drugog albuma

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovaj album nije donio ništa pretjerano novo u odnosu na prvijenac, već se kakav-takav iskorak primjećuje tek u baladi "Protiv nas", s efektnim korištenjem violončela, i paranojom ispunjenjoj "Oni su tu"

15.3.2016.
19:51
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

PUNČKE: Ništa nije kako se čini (Bandcamp)

Prema uvriježenoj teoriji, snimanje drugog albuma predstavlja i jedan od najvećih izazova u karijeri benda. Prvijenac, posebno ako je uspješan, nametnuo je velika očekivanja, a njegovog nasljednika najčešće krećete raditi "od nule", bez pjesama koje su se prikupljale i dorađivale godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punčke su, uz sve spomenuto, privukle medijsku pozornost kao malo koji alter-rock sastav na ovim prostorima, pošto je čak i mainstream portalima i tiskovinama bila zanimljiva priča o, kako su ih jednom nazvali, "domaćim punk kraljicama". Sve to pretvorilo je "Ništa nije kako se čini" u jedan od najiščekivanijih drugih albuma posljednjih godina, no Lucija, Ruby i Anja znale su se nositi s navedenim izazovima te izbacile zbirku pjesama kojom će dodatno potvrditi, ako ne i pojačati pozicije na sceni.

Prvo što treba istaknuti je koliko su zrelije po pitanju svirke i aranžmana, kao i moćnu, napumpanu produkciju Hrvoja Nikšića. Pjesme poput "Još jedan dan" i najavnog singla „Ocean“ nabrijanije su "mlađe sestre" "Srca" ili "Ritma kaosa" s debija, čiju dobitnu formulu ponavljaju u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakom Lucijinom urliku, šapatu ili otpjevanom stihu povjerovat ćete ni ne razmišljajući o čemu govori tekst, ritam-sekcija stalnim je koncertima dobila sigurnost i čvrstinu, a nasljeđe riot grrl bendova i drugih ključnih imena američkog alternativnog rocka, kao i domaćih poput novosadskih Boya još uvijek smisleno i bez kopiranja pretvaraju u nešto drugačije i svoje.

Ovaj album, međutim, nije donio ništa pretjerano novo u odnosu na "Sunčano s povremenom naoblakom", već se kakav-takav iskorak primjećuje tek u baladi "Protiv nas", s efektnim korištenjem violončela, i paranojom ispunjenjoj "Oni su tu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To u ovom trenutku ne predstavlja neku preveliku kritiku, no već na sljedećem izdanju širenje utjecaja moglo bi postati neophodno.

Ocjena: 7,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike