NOVO LICE / Političko osvježenje u Splitu: 'Može se djelovati i ako nisi uključen u političke strukture'

Image
Foto: Splitski dnevnik

Spetič je prvi put zapažen na tribini "Kuda ide splitska kultura?" s kandidatima za gradonačelnika grada Splita

12.4.2017.
19:39
Splitski dnevnik
VOYO logo

Marin Spetič ima 24 godine. Trenutno je doktorand sociologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu (uz stipendiju za izvrsnost), a studij je istraživačke sociologije završio, u skraćenom roku, na Odsjeku za sociologiju u Splitu gdje je kao student bio i demonstrator, predstavnik studenata te aktivni član Fakultetskog vijeća, piše Splitski dnevnik

Spetič je prvi put zapažen na tribini "Kuda ide splitska kultura?" s kandidatima za gradonačelnicu/gradonačelnika grada Splita koju je organizirala udruga Kurs, gdje je umjesto Gorana Jugovića predstavio kulturni program Dišpeta. Mladi sociolog je, među već ustaljenim licima političke scene u Splitu, svakako zanimljiva pojava o kojoj smo morali doznati više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu s Marinom, Splitski dnevnik doznaje da je izrazito aktivan na nekoliko područja. Već je autor nekoliko znanstvenih radova iz područja sociologije obrazovanja, evaluacije, održivosti i religije objavljenih u hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima, a često sudjeluje na međunarodnim konferencijama na kojima je i primio nekoliko akademskih nagrada.

Dobitnik je i Dekanove nagrade te nagrade ‘NobelST’ Sveučilišta u Splitu kao jedan od 10 najuspješnijih studenata na Sveučilištu. Uz to, od malih nogu sudjeluje u civilnom društvu pa je tako član nekoliko udruga, skaut, zaposlenik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tom je planu odradio jedan mandat kao potpredsjednik Svjetskog i Europskog parlamenta mladih za vodu, a sudjelovao je kao istraživač, voditelj i sudionik u nizu EU projekata posebice unutar Erasmus Plus programa. Marin Spetič je i jedan od autora Programa za mlade za razdoblje od 2017-2020 grada Splita.

Kako si se odlučio na iskorak u politiku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da mi, otkada znam za sebe, ljudi govore da trebam u politiku. Iskreno, nije mi ta zamjerka bila draga, ali nekako sam oduvijek osjećao poriv da aktivno sudjelujem u društvenom, pa tako i političkom životu na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Zato i jesam bio potpredsjednik Svjetskog parlamenta mladih za vodu, član niza udruga, voditelj i edukator u civilnom društvu, skaut i slično. Moja motivacija za proaktivnim građanskim djelovanjem vjerojatno dolazi od činjenice da sam kao dijete bio aktivan u civilnom društvu i da od tada nisam prestao sudjelovati u radu nekoliko udruga i pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo