Upozoreni ste! / Policija za vikend provodi veliku akciju u cijeloj Hrvatskoj, posebno će se nadzirati jedna skupina vozača

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U cilju sprečavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja

4.10.2019.
9:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Iz policije su za vikend najavili veliku akciju s ciljem spječavnja i sankcioniranja najtežih prometnih prekršaja.

"U dane vikenda, od 4. do 6. listopada provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu', a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća", priopćili su iz PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije dodaju da će se nadzirati i drugi prekršaji, a ciljano će se provoditi nadzor recidivista prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

U provođenje aktivnosti uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca

U devet mjeseci 2019. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 209 osoba, što predstavlja smanjenje od 14 % u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. godine kada su smrtno stradale 243 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cilju daljnjeg smanjenja smrtnog stradavanja i ostvarivanja planiranog prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine, policija će i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu na cestama, priopćili su iz MUP-a.

Iz analize podataka o prometnim nesrećama, u prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojima je došlo do smrtnog stradavanja proizlazi da su uzroci i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, brzina neprimjerena uvjetima na cestama te naleti na pješake i bicikliste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2019. godine sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači i putnici  na mopedima i motociklima, prilikom čega su 43 osobe koje su se nalazile na tim vozilima smrtno stradale.

Jednako tako, praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, proizlazi da se i u predstojećem dijelu godine (listopad – prosinac) događa povećani broj teških prometnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometar, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Napominju da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz članaka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona, temeljem kojih se vozača u prekršaju smješta u posebne prostorije do otrežnjenja na rok do 12 sati ili se isti uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo