BLISKI SU HDZ-U / Policija pretraživala urede i dom poduzetnika Galić. U pitanju su malverzacije. Odvjetnik: 'Žele ih uništiti'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell/ RTL

Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu policija je prije nekoliko dana pretražila prostorije i dom koje koriste poduzetnici, otac i sin, Josip i Ino Galić

24.2.2023.
14:09
Hrvoje Jelavic/Pixsell/ RTL
VOYO logo

Županijski sud nam potvrdio informaciju kako je izdao nalog za pretragu prostorija Josipa i Ine Galića

"Na temelju naloga ovog Županijskog suda od 20. veljače 2023. godine određena pretraga tvrtke Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, kao i pretraga domova koji su u vlasništvu Josipa i Ine Galića", kazali su za Danas.hr iz Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su Josip i Ino Galić?

Vlasnik tvrtke Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege je Ino Galić, sin poduzetnika Josipa Galića koji je blizak HDZ-u. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) je svojedobno u svom nadzoru ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji Galićeve vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. OLAF inače istražuje prijevare povezane s proračunom EU-a, korupciju i ozbiljne prekršaje unutar europskih institucija te za Europsku komisiju izrađuje politiku borbe protiv prijevara. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. Tako su iz OLAF-a izdali odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.442,29 nekadašnjih kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MULJAO S POTICAJIMA /

Uzeo europski novac za vinariju. Europski ured za borbu protiv prijevara od poduzetnika Josipa Galića traži da vrati milijune. On za Potragu tvrdi radili smo po zakonu!

Image
MULJAO S POTICAJIMA /

Uzeo europski novac za vinariju. Europski ured za borbu protiv prijevara od poduzetnika Josipa Galića traži da vrati milijune. On za Potragu tvrdi radili smo po zakonu!

Bruno Damjanac, odvjetnik Ine Galića i tvrtke Presoflex kazao nam je

"Rekao bih da se radi o udaru na obitelj Galić s ciljem uništenja gospodarskog subjekta koji zapošljava preko 200 radnika, i samim time uzdržava toliko obitelji. Naime, radi se o kaznenoj prijavi koju je prije četiri godine podnio vlasnik lokalnog medija, iz meni nepoznatog razloga, i ne postoji opravdanje za to da se sada, nakon toliko vremena, radi pretraga. Nitko nije uhićen i nikakva osobita dokumentacija nije pronađena, a onaj dio dokumentacije, koji su željeli, da su ga zatražili, društvo Presoflex gradnja d.o.o. dobrovoljno bi im predala. Takva dobrovoljna predaja dokumentacije konstatirana je i u zapisniku o pretrazi. S obzirom na to da je sljedeći tjedan ročište u predstečajnom postupku Presoflex gradnje, smatram da nalog za pretragu nije samo rezultat primjene prava, nego je on izdan i zbog drugih utjecaja i čimbenika. Da ne postoje obilježja kaznenog djela, upravo nam govori činjenica nepoduzimanja nikakvih radnji od strane ŽDO Slavonski Brod dugi niz godina jer prijepor stoji oko definiranja pojma „sukoba interesa“. Radi se o projektu izgradnje Vinarije Galić u Kutjevu", rekao je za dnas.hr odvjetnik Bruno Damjanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo nam je odgovorilo da nije u mogućnosti išta komentirati s obzirom na jasna zakonska ograničenja, odnosno tajnost postupanja.

"Koji se podaci u radu državnog odvjetništva smatraju tajnima, propisano je u članku 58. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu pri čemu Vam skrećemo pažnju i da je postupanje tijekom izvida tajno (izvidi, čl. 206. f Zakona o kaznenom postupku), a da je postupanje u fazi istrage, odnosno nakon donošenja rješenja o provođenju istrage nejavno (čl. 231, Zakon o kaznenom postupku). Izvidi, istraživanje i istraga dijelovi su predkaznenog postupka (prethodni postupak) pa Vam skrećemo pažnju da i sam Zakon o pravu na pristup informacijama u članku 15 propisuje ograničenje: Tijela javne vlasti ograničit će pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka. Slijedom svega navedenog, državno odvjetništvo Vam ne može odgovoriti na Vaš upit budući da bi navedeno bilo u suprotnosti s citiranim zakonskim odredbama", odgovorila nam je na naše upite o konkretnom slučaju županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo