Raskid! 6 / Pokret za sekularnu Hrvatsku: 'Sve vjerske organizacije trebaju biti odvojene od države'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pokret za sekularnu Hrvatsku organizira prosvjed protiv Vatikanskih ugovora sutra u 11 sati

26.10.2018.
16:12
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Sutra s početkom u 11 sati na uglu Bakčeve i Cesarčeve ulice Pokret sa sekularnu Hrvatsku organizira prosvjed protiv Vatikanskih ugovora. Službeni program započinje u 11:55, kako kažu simbolično u pet do dvanaest. 

Prosvjed se održava zbog toga što smatraju da bi sve vjerske organizacije trebale biti odvojene od države, no potpisivanjem Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice taj je članak u potpunosti povrijeđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj je danas sekularizam ugrožen. Umjesto sekularne republike imamo vjersku državu, umjesto građanskog odgoja imamo klerikalizam. Želimo li graditi suvremeno društvo, moramo napustiti koncept klerikalnog društva i graditi sekularno društvo", smatra Silvio Novaković, profesor filozofije i religijske kulture. 

Jednakost pred zakonom temeljno pravo 

Iz Pokreta za sekularnu državu poručuju kako je jednakost pred zakonom temeljno načelo svakog demokratskog zakonskog poretka. Usprkos Ustavu koji tvrdi da su u Republici Hrvatskoj svi jednaki pred zakonom, to u teoriji nije tako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski ugovori običnim hrvatskim građanima nameću samo obaveze, dok klerikalnoj hijerarhiji jamče velike privilegije. Njihov je stav da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano nauštrb drugih građana. 

Glavni motivi njihovog prosvjeda stoje na njihovoj Facebook stranici i tamo kažu kako ne žele nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna svih građana i novcem svih građana, ne žele obrazovanje u službi religijske indoktrinacije, ne žele diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima i ne žele zaštitu svećenićke pedofilije veleizdajničkim ugovorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjedu će sudjelovati i političari koji podržavaju inicijativu te brojne osobe iz javnog života čija će imena biti istaknuta na samom prosvjedu. 

"Vatikanski ugovori u potpunoj su suprotnosti s ustavnom definicijom Republike Hrvatske kao sekularne države jer su omogućili jednoj Crkvi da dobije ovlasti koje joj ne bi smjele pripadati. Penetracija Katoličke crkve u sve sfere društva, nekontrolirano trošenje ogromne svote proračunskog novca i vjeronauk u vrtićima i školama uzrok su diskriminacije svih drugih vjerskih zajednica, a posebice ateista i ireligioznih osoba", kazala je Sanja Sarnavka, predsjednica udruge za ljudska prava B.a.b.e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo