POHLEPAN POTEZ PFIZERA: / 'Uspjeli ste izvući dozu više? Super, sad je platite..'; Liječnica objasnila kako je uzrok krajnje banalan

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što su tehničari uspjeli izvući dodatnu dozu cjepiva, brojne zemlje pitale su Pfizer je li cjepivo i dalje učinkovito, a reakcija Pfizera je u najmanju ruku pohlepna

15.1.2021.
12:22
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Odgovarajući na pitanje novinara o interesu za cijepljenje, odnosno postoje li podaci o tome koliko se ljudi prijavilo za cijepljenje, te koliko je doza propalo jer je bočica otvorena, a nije bilo nikoga u blizini tko bi se cijepio, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na današnjoj konferenciji Stožera istaknuo kako nije propala ni jedna doza, ali je otkrio i oportunistički potez tvrkte Pfizer.

"Mi smo imali deklariranih pet doza po bočici. Kolege su nam javljali da su mogli navući i šest, sedam. Tražili smo objašnjenje, Pfizer je rekao da je to moguće. Kako je do toga došlo, pitajte Pfizer", pojasnio je Capak, ističući da su i sve te 'dodatne' doze iskorištene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nakon upita zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske i brojnih drugih zemalja, koje su s proizvođačem samo htjele provjeriti koliko je sigurno takvo doziranje te mogu li i dalje jamčiti isti učinak cjepiva, Pfizer je jednostavno odlučio povećati cijenu, odnosno naplatiti tu dozu koju su tehničari uspijevali izvući na terenu.

"Mi smo samo htjeli provjeriti može li Pfizer i dalje jamčiti zaštitu tako doziranog cjepiva", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A razlika u doziranju ima prilično banalan razlog. "Neki su imali igle za navlačenje od 2mm, a neki od 1mm. Neke zemlje nisu mogle nabaviti manje šprice, mi imamo te i možemo od početka navlačiti više", pojasnila je prim. Vera Katalinić-Janković.

Sve o koronavirusu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo