Detalji plana /

Poduzetnik iz Splita želi izgraditi prvo privatno groblje i krematorij u Hrvatskoj, na jednom dijelu bit će mjesto i za kućne ljubimce

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Splitski poduzetnik Paško Rajčić, želi na svojoj zemlji želi izgraditi prvo privatno groblje i krematorij u Hrvatskoj, koji bi bili prirodni nastavak sadašnjega groblja na Lovrincu.

26.7.2017.
8:36
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

"Riječ je o oko 23 tisuće kvadrata zemljišta, s mogućnošću otkupa još toliko zemlje. Dakle, u konačnici bih imao oko 50 tisuća kvadrata. Ta zemlja je u neposrednoj blizini sadašnjega splitskog groblja Lovrinac i po GUP-u je predviđena za izgradnju groblja. Želja mi je to zemljište privesti svrsi i izgraditi Splitu groblje koje bi bilo najljepše i najmodernije u Hrvatskoj. Ujedno mi je želja da stanovnici Splita više ne moraju godinama čekati na kupnju grobnica, što je sada slučaj", reko je Paško Rajčić za Slobodnu Dalmaciju

Na splitskom Lovrincu grobnicu ne možeš kupiti ako nisi upisan na "listu čekanja", a na nju se svake godine upiše od 300 do 400 stanovnika Splita. Lista čekanja za Lovrinac na koju se upisuju građani Splita nije obvezujuća, dakle nitko nije obvezan kupiti grobnicu, nego mu ona samo otvara mogućnost da grobnicu kupi nakon tri godine, što boravi na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto na listi vrijedi 10 godina, a nakon toga, ako u tom vremenu nije kupljena grobnica, mjesto se može obnoviti, odnosno osoba se može ponovno upisati. Cijene grobnica variraju, a na Lovrincu je, za one grobnice koje se najčešće traže, od 27 do 51 tisuće kuna. Grobnica s četiri mjesta u zidu košta 27, a ona s četiri mjesta u zemlji košta 51 tisuću kuna.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji zakon koji dopušta izgradnju privatnih groblja. Doduše, prije nekoliko godina predstavljen je Prijedlog Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, prema kojemu su se tom djelatnošću ubuduće mogli baviti svi poduzetnici i obrtnici koji bi za to ispunjavali zakonske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam i na model javno-privatnog partnerstva s Gradom Splitom. Zašto ne? Spreman sam razgovarati s njima i ako oni u svemu tome nađu interes, možemo krenuti zajednički u taj projekt. To groblje bi imalo, među ostalim, videonadzor, tako da se, kao do sada, više ne bi kralo cvijeće i vaze ili se oštećivalo spomenike, što je  znao biti slučaj. Zaposlio bih između 10 i 20 radnika koji bi se brinuli o groblju. Zasigurno bi ono imalo najljepši mogući okoliš, koji bi bio uređen cvijećem i raznim drugim raslinjem" reko je Rajčić.

No, sadašnji zakoni u RH ne dopuštaju privatna groblja, iako takva groblja postoje u nekim zemljama u Europi i svijetu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo