BORBA ZA RADNIČKA PRAVA / Podrška učiteljima raste i dalje, a i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu kreću u višednevni štrajk

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Sanjin Strukić/PIXSELL

Borba za zaštitu radničkih ljudskih prava i dostojanstva najteža je borba, no uz podršku građana učitelji će doći do svog cilja

20.11.2019.
8:51
Kristina Stedul Fabac/Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Vijesti o štrajku hrvatskih učitelja i učiteljica već su par tjedana sastavni dio 'informativke' i na svjetskoj ravni, ravnopravno s drugim vijestima pa tako i onima o borbi njihovih kolega i kolegica za bolji status i u ostatku Europe i svijeta.

Svaka zemlja ima svoje probleme, ali neki su univerzalni, a metode borbe su slične, iako su ishodi različiti. Štrajkali su proteklih tjedana učitelji i učiteljice u Češkoj tražeći veće plaće, više novca za financiranje obrazovanja tražile su i njihove kolege i kolegice u Nizozemskoj, a uspješno je nedavno okončan i 11-dnevni štrajk učitelja i učiteljica u javnim školama u Chicagu, a to su samo neki od primjera, koji zapravo odlično služe kao građanski odgoj i obrazovanje u praksi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključci niza međunarodnih studija koje procjenjuju kvalitetu obrazovnih sustava u zemljama širom svijeta pokazuju uvijek isto: kvalitetan obrazovni sustav je onaj koji brine o svojim učiteljicama i učiteljima kao što brine i o učenicima i učenicama. 

U Hrvatskoj, gdje je štrajk prerastao u opći nakon ulaska u četvrti ciklus cirkularnog,
učitelji i učiteljice ističu da se ne bore samo za veće plaće, nego za dostojanstvo profesije. Štrajka više od 90 posto zaposlenika i zaposlenica u školama, prema podacima sindikata, a podrška prosvjetarima sve se više širi, kako u javnosti, tako i u drugim javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade, međutim, i dalje tvrde da ne vide razlog za štrajk jer će zaposlenima u sustavu obrazovanja plaće od iduće godine sigurno rasti, no učitelji i učiteljice upozoravaju da nije problem samo u plaćama koje zaostaju već godinama, već je riječ o urušavanju cijeloga sustava u koji se nabacilo uvođenje polovične reforme nakon nedovršenog eksperimenta.

Image
Foto: GOOD incijativa
Image
Foto: GOOD incijativa

''Uvođenje kurikularne reforme 'preko koljena', frontalno u sve škole bez stvarne analize stanja na terenu, ministričina izlaganja o tome kako škole dosad nisu valjale pa će ih ona poboljšati te dodatna administrativna opterećenja u kojima učitelji nisu vidjeli nikakav smisao, niti su upitani što o njima misle, doveli su do ovakvog stanja. Ako nekoga s jedne strane stalno podcjenjujete, dok s druge strane očekujete da odradi ogroman posao za koji ćete na kraju vi preuzeti zasluge, morate očekivati upravo ovakav ishod'', smatraju u GOOD inicijativi, koja kao i više od 30 organizacija civilnog društva podržava štrajk prosvjetara.

''Politika u Hrvatskoj, nažalost, dosad gotovo nikada nije prepoznala važnost ove profesije te je iz godine u godinu, sa svakom novom vladom, ugled učitelja i učiteljica srozavan. To se ne očituje samo u njihovim ispodprosječnim plaćama, već ponajprije kroz odnos politike prema njima, a koji najbolje vidimo u posljednjih mjesec i pol dana otkako je nastupio štrajk. Podcjenjivački odnos prema ovoj, najvažnijoj profesiji u društvu, doveo je do situacije koju imamo danas i koja je s pravom razljutila gotovo cijelu populaciju učitelja i učiteljica u Hrvatskoj. I nije to nikad bilo samo pitanje plaća, već uvijek pitanje odnosa Vlade prema ulozi učitelja i učiteljica'', upozorili su iz Inicijative.

''Da bi to mogli, njihov rad mora biti prepoznat u državi i društvu. S druge pak strane, Vlada Republike Hrvatske svoj odnos prema obrazovanju u cijelosti treba pokazati prvenstveno kroz povećanje proračuna za obrazovanje jer već godinama gledamo velik nerazmjer između proklamirane političke poruke o važnosti obrazovanja i spremnosti na ulaganje u obrazovanje'', upozorava Inicijativa, koja je od početka svog djelovanja, a posebno tijekom organizacije prosvjeda za kurikularnu reformu 2016. i 2017. godine, naglasak uvijek stavljala na učitelje i njihov društveni položaj, smatrajući da samo oni mogu iznijeti reformske procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Filozofski fakultet u Zagrebu

Stoga ističu da daju ''punu podršku učiteljima i učiteljicama u Hrvatskoj te svim drugim odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama u njihovoj borbi za dostojanstvo i poručuju: ''Ovih dana ispisujete vrlo važne stranice povijesti u životu naše zemlje i nakon ovoga ništa više neće biti isto jer ste pokazali snagu i odlučnost u borbi za svoje dostojanstvo. Borba za zaštitu radničkih ljudskih prava i dostojanstva najteža je borba, no uz podršku građana, uvjereni smo da će učitelji doći do svog cilja''.

U međuvremenu, na sindikalnom sastanku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odlučili su se na opsežniju varijantu od one koju je odredila središnjica sindikata, koja je organizirala štrajk. Smatraju da je zbog činjenice da se održava jednom tjedno, štrajk na fakultetima premalo vidljiv pa su odlučili štrajkati više dana zaredom. Neznanstveno i nenastavno osoblje u petak će krenuti sa štrajkom do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Podršku učiteljima, nastavnicima i profesorima u štrajku i njihovoj borbi za dostojanstvo i pravedne plaće pružio je i Hrvatski liječnički sindikat te pozvao Vladu da pokuša naći zajednički jezik sa sindikatima uz poruku: "Nadamo se jednakoj odlučnosti i jedinstvu liječnika i liječnica u budućim akcijama liječnika i liječnica o kojima se ovih dana ozbiljno razmišlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo