RTL DOSJE / Pod maskama, na distanci, bez zvona i velikih odmora... Je li sve spremno za nikad izazovniju školsku godinu?

Različita pravila vrijedit će od škole do škole s obzirom na broj učenika, ali i prostorne uvjete

6.9.2020.
22:00
VOYO logo

Pola milijuna učenika sutra kreće u novu nastavnu godinu. Torbe su spremne, a  trebale bi biti i škole, no epidemiološke mjere i preporuke Ministarstva otvarale su brojna pitanja.

I dok se svi trude da škole što dulje budu otvorene i prije početka nastave zbog zaraze djelatnika koronavirusom u nizu škola nastava neće početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod maskama, na distanci, bez zvona i velikih odmora pod sasvim novim pravilima u ponedjeljak počinje nova školska godina. 

Ravnatelji su proširene upute dobili prije tjedan dana, brusili su se najbolji scenariji. Za povratak u školu na raspolaganju su tri modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi model je nastava u školi za sve učenike. U tom slučaju niži razredi ne nose maske. Kod učenika od 5. do 8. mora biti osiguran razmak od 1,5 metara, a u srednjim školama razmak od 2 metra. Ako to nije moguće i učenici i nastavnici moraju nositi maske. 

Drugi model je mješoviti oblik nastave. Učenici nižih razreda i u ovom slučaju dolaze u školu. Viši razredi osnovne škole i srednjoškolci dijele se u dvije skupine i dio razreda nastavu prati u u učionici, a dio kod kuće. Skupine se mijenjaju u turnusima svakih tjedan dana ili po modelu 3+2/2+3 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći model je nastava na daljinu za sve učenike. 

Image
Glavni savjetnik ministra obrazovanja /

'Trebamo svi ostati hladne glave, nikako ne paničariti. Ako je netko bolestan, ne znači da ima koronu'

Image
Glavni savjetnik ministra obrazovanja /

'Trebamo svi ostati hladne glave, nikako ne paničariti. Ako je netko bolestan, ne znači da ima koronu'

Različita pravila vrijedit će od škole do škole s obzirom na broj učenika, ali i prostorne uvjete. Školski sat od 40 minuta, dvosmjenski rad, blok sati, po jedna učionica za svaki razred, a odmori i prehrana u različito vrijeme, plan je mnogih ravnatelja. Glavna preporuka je da miješanja nema, a upravo zato otvorila su se pitanja što s produženim boravkom i izbornim predmetima, ali i prijevozom učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepolovit ćemo razrede tako da udaljenost bude dva metra. Osim prvih razreda koje bismo željeli u cijelosti dovesti u školu. Bit će blok satovi, a sva izborna, dopunska i dodatna nastava bit će online", rekal je njihov plan ravnateljica X. gimnazije Ivan Supek u Zagrebu Željka Frković. 

Mnogo pitanja ostalo je i oko online nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sporno je da model B, dakle kombinacija nastave u učionici i online nastave nije dodatno definiran, još se ne zna što znači online rad, kako za učenike tako i za učitelje, dakle to je vrlo problematično", upozoravala je Ivana Valjak Ilić iz mreže Nastavnici organizirano. 

I dok se svi trude da škole što duže ostanu otvorene za sve učenike, zbog zaražnih djelatnika, sada već nekoliko škola je i prije početka nastave zatvoreno ili je odgođen početak nastave. Školska godina za njihove učenike počet će online. Upravo na to je upozorio Nacionalni stožer, ali i resorni ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nedostatak nastavnog ,ali i nenastavnog osoblja ravnatelji i školski sindikati već su upozoravali. Ministarstvo je odgovorilo na njihove zahtjeve i dopustilo zapošljavanje spremačica na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci školama koje za to budu imale potrebu.

U slučaju da djeca i zaposlenici u školama i vrtićima razviju određene simptome, potrebno ih je izolirati za što mora postojati poebna prostorija. O nastavku rada i samoizlaciji djece i djelatnika odlučit će epidemiolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanci iz škole djece, ali i učitelja u nadležnosti su izabranog liječnika. 
Posebno osjetljive skupine definirao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Otvorilo se i pitanje kazni za nenošenje maski. Obvezene su za starije učenike i nastavnike tamo gdje nema dovoljnog razmaka, na hodnicima i zajedničkim prostorijama. Maske ne moraju nositi učenici i nastavnici kojima zdravstveno stanje to ne dopušta, a za ostale, sankcije će odrediti ravnatelji. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike