preslagivanje ili izbori? / Počinje najuzbudljiviji dio priče o političkim promjenama na hrvatskoj sceni

Premijer Plenković sinoć je pozvao zastupnike na suradnju. Predsjednica države drži ritam i traži od premijera poštivanje razumnog roka

5.6.2017.
18:45
VOYO logo

Preslagivanje ili novi izbori?

"HDZ je pripravan za sve scenarije", uvjerava premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica poručuje da će pozorno pratiti sve što će se događati u Saboru, a glasovanje o novim ministrima, kaže, dat će odgovor što slijedi.

"Ja apsolutno ne želim raditi nikakve pritiske ni na koga, dakle neka svi odluče prema svojoj savjesti. Naravno, i pozivam i prizivam na tu savjest prema državi. Ako bude potrebno, održat ćemo i sljedeći krug razgovora, ne konzultacija, nego razgovora s političkim strankama", poručuje Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ne gubi vrijeme: nakon dobrih rezultata na lokalnim izborima u izbornoj noći šalje poziv na nacionalnoj razini.

"Oni koji se žele pridružiti kvalitetnom i dobrom smjeru zemlje dobro su došli. Ovim danom smo zaokružili lokalne izbore, od sutra otvaramo nacionalne teme, s puno samopouzdanja sa puno odgovornosti prema hrvatskim biračima", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom Plenković je već razgovarao.

"Mi smo razgovarali, ja i premijer Plenković smo vodili razgovore kako bih mogao to jasno prezentirarti na središnjim tijelima stranke, to nije moja odluka već predsjedništva i središnjeg odbora", kaže Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a HNS i dalje vidi kao partnere. Sinoć je u stožeru Anke Mrak Taritaš bio u šarolikom društvu, ali - bez Vrdoljaka.

"Anka Mrak Taritaš na žalost je žrtva jednog koketiranja između ljevice i desnice ovih zadnjih nekoliko dana i ono što je evidentno i nadam se da u HNS-u postoji dovoljno odgovornih ljudi koji neće pristati na ovu koaliciju i ralje HDZ-a", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se čini kao da bi novi izbori odgovarali jedino HDZ-u, Bernardić nove izbore vidi kao jedinu opciju, baš kao i MOST-ov Božo Petrov.

"Sve ostalo je prevara birača, ne smatram da su birači HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima bili oni koji su dali glas i HDZ-u i HNS-u, sad da ne govorim o Tomislavu Sauchi, Miloradu Pupovcu, Željku Lackoviću i tako dalje", žali se Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP u subotu ima sjednicu Glavnog odbora na kojem će se raspravljati o koaliciji s HSS-om koji odbacuje bilo kakvu suradnju s HDZ-om.

Ali na izbore - ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi interesi države trebali biti iznad stranačkih interesa, a hrvatski interesi trebaju biti na prvom mjestu, Hrvatskoj ne trebaju novi izbori", jasan je Krešo Beljak.

Svi odgovori očekuju se ovoga tjedna, u srijedu Sabor nastavlja sa zasjedanjem, a već sutra sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo