Počeo popis stanovništva, što sve morate znati?

Hrvatskom od danas 'šeću' popisivači stanovništva. Dobro se pripremite kada vam zakucaju na vrata jer vas kršenja pravila koje je postavila država mogu itekako skupo stajati.

1.4.2011.
10:07
VOYO logo

U Hrvatskoj je danas počeo popis stanovništva, kućanstava i stanova i trajat će sve do 28. travnja. Na njemu će raditi 15.000 popisivača i 2.000 kontrolora koji će se pri ulasku u kućanstva identificirati ovlaštenjem za dokazivanje statusa.

Građani su se obvezni odazvati popisu, a odbijanje davanja podataka, kao i netočni ili nepotpuni podaci smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upitniku će se odgovarati na 45 pitanja koja će obuhvaćati osnovne podatke o osobi koji su se prikupljali i do sada, ali i neka nova pitanja. Tako će građani odgovarati na ona o vlasništvu nad nekretninama, stambenim uvjetima, ali i o pripadnosti bračnim ili istospolnim zajednicama. Građanin će popisivaču morati predočiti broj osobne iskaznice ili OIB.

Dodajmo ovome još neka pravila koja bi vas mogla stajati novca, izuzev onog o kazni ako u svoj dom ne pustite popisivača ili mu ne date potpune podatke. Ako na zgradi ili kući nemate istaknute i vidljive kućne brojeve te oznaku koja sadrži prezime vlasnika, možete očekivati kaznu od 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za takvim rješenjem se posegnulo jer su na prošlom popisu stanovništva pogrešno označeni, izblijedjeli ili nepostojeći kućni brojevi stvarali ogromne probleme.

Ako vas popisivači ne zateknu doma, ostavit će vam obavijest s terminom novog dolaska i brojem telefona. A ako vas opet ne nađu, na vratima će vas zateći pisana obavijest s podatkom u kojem nadležnom popisnom centru do 28. travnja morate ostaviti svoje podatke. Ako se oglušite također slijedi kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-više o temi Popis stanovništva

Za treći po redu popis stanovništva u neovisnoj Hrvatskoj osmišljen je i slogan. On će biti ispisan preko bijelih plastičnih aktovki po kojima će se ovih dana moći raspoznati popisivači stanovništva, generacija 2011. On, pomalo patetično, glasi - 'Jer zemlju čine ljudi', i ostaje na aktovkama sve do kraja popisa stanovništva unatoč tome što samo prvi dan popisa poznajemo kao dan kada svi imamo malo više razumijevanja za šale nego obično. Osim sloganom, aktovke su ukrašene i imenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103310532006 arti-201103300449006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo