zakon stupio na snagu / Počelo odbrojavanje kreditima u 'švicarcima': bankama još jedino može pomoći Ustavni sud i promjena vlasti

Na snagu je stupio Zakon o konverziji kredita u švicarcima, ali još nije gotovo, prava bitka tek slijedi.Od danas počinje teći zakonski rok od 45 dana da banke dužnicima dostave nove ugovore s manjom ratama i manjim glavnicama. Ali, istodobno teku i izborni rokovi, a sad je već prilično jasno da će se u trci s vremenom banke kladiti na dvije karte - na Ustavni sud i na HDZ

30.9.2015.
22:50
VOYO logo

Konverzija može početi i idućih 45 dana dužnicima bi u pretince trebale početi stizati kuverte s novim izračunima njihovih kredita. Ali, možda poštar neće tako brzo jer su dvije banke najavile Ustavnu borbu.

"Kako RBA oba zakona, uključujući i ranije propise, smatra protuustavnim, RBA će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom", poručuju priopćenjem iz Raiffeisen banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U PBZ-u su pripreme za primjenu zakona u tijeku, a ići ćemo i s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom", kažu iz Privredne banke Zagreb.

Tužakanje Ustavnom sudu, potpredsjednika Vlade ne zabrinjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte to je na bankama, mi u to ne ulazimo, njihovo pravo je njihovo pravo, mislim da je ovo pošteno. Samo znam da banke i u velikom dijelu žive i od hrvatske države", kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

A država je propisala, odbiju li banke u sljedećih 45 dana provesti konverziju za svih 55 tisuća dužnika, prijeti im kazna od 80 do 200 tisuća kuna po dužniku, ukupno 11 milijardi kuna. Što je duplo više od procijenjenog ukupnog troška konverzije. Pravni stručnjaci poručuju da se bankari još opravdano mogu nadati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je zakon koji se dovršava sa svojim ispunjenjem sredinom prosinca i nije realno očekivati odluku Ustavnog suda do toga roka. Ono što se može dogoditi, to je ono što se dogodilo kod Obiteljskog zakona prvi put u praksi Ustavnog suda, je da se zakon obustavi u primjeni do odluke Ustavnog suda", kaže pravni stručnjak Miljenko Giunio.

Drugim riječima, u sljedećih 45 dana banke trebaju ponuditi konverziju, ali isto tako špekuliraju i da bi izbori mogli biti 8. studenog, tjedan dana prije isteka zakonskog roka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, vjerojatno Ustavni sud neće donijeti odluku o suspenziji zakona prije izbora kako ne bi utjecao na izbornu utrku, ali ima još cijeli tjedan poslije za suspenziju. A tada banke više neće biti dužne poslati dužnicima nove ugovore, a ostat će nekažnjene. 

"Ma neće valjda", poručuju oni koji se utapaju u dužničkom ropstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali mi ćemo živjeti u nadi da do toga neće doći i da će pobijediti zdravi razum, ako nigdje drugdje barem na Ustavnom sudu", kaže Božo Ivošević iz Udruge Franak.

Bez obzira na suspenziju, bankarima igra i druga opcija, promjena vlasti. Jer nitko iz HDZ-a dosad nije prijetio bankama porezom na imovinu u slučaju neprovedbe zakona, kao što je to često radio ministar financija. No, kako je Boris Lalovac sad dio tehničke vlade i nema Sabor iza sebe – te prijetnje do saziva novog Sabora su neprovedive.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo