POČELE PRIPREME ZA PARLAMENTARNE IZBORE: / Milanović dao vjetar u leđa SDP-u, u HDZ-u analiziraju poraz, a i jedni i drugi vjeruju u isto

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pripreme za parlamentarne izbore su počele, i HDZ i SDP uvjereni su da će biti spremni, a manje stranke krenule su u razradu taktika

12.1.2020.
19:41
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Zoran Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima, stranke su se već usmjerile prema sljedećim, parlamentarnim izborima. SDP na krilima pobjede Milanovića kreće samouvjereno u pregovore s drugim strankama, a u HDZ-u još uvijek bave analizama rezultata. Dok su i jedni i drugi uvjereni kako će do izbora biti spremni, manje stranke također razrađuju taktike, javlja RTL.

Zagrebački HDZ danas se okupio na sjednici predsjedništva gdje su razgovarali i analizirali rezultate predsjedničkih izbora. Je li bilo govora i o Milanu Bandiću ne zna se točno. "Rekao sam da smo razgovali o uzrocima, da smo vidjeli sve, a nakon što Nacionalno vijeće usvoji ja vam tek onda radi korektnosti mogu reći detalje što smo zaključili, ali mogu reći da tabu tema nema. Nema niti jedne teme koju mi ne možemo otvoriti ili razgovarati o tome", kazao je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON PORAZA KOLINDE, KOVAČ RAZMIŠLJA O STANJU U STRANCI: /

'Suočimo se s propustima, preuzmimo odgovornost i rekonstruirajmo HDZ'

Image
NAKON PORAZA KOLINDE, KOVAČ RAZMIŠLJA O STANJU U STRANCI: /

'Suočimo se s propustima, preuzmimo odgovornost i rekonstruirajmo HDZ'

SDP u potrazi za partnerima

Sve županijske organizacije do početka tjedna moraju predati izvješće nacionalnom vijeću, a dok HDZ pokušava ostaviti dojam da je nakon gubitka još jači SDP-u pobjeda na predsjedničkim izborima daje veliki vjetar u leđa. Glavne ljude za sve izborne jedinice već imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definiranje izbornog programa i razgovori s potencijalnim partnerima je sljedeći potez", rekao je koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk. Kukuriku koalicija je 2010. dobila izbore, pa na tom tragu SDP ide i sada. Bez HNS-a, ali HSS-om kao bazom. Sljedeći tjedan službeno će sjesti i s HSU-om, potvrdio je za RTL Silvano Hrelja, pa bi te tri stranke mogle biti okosnica nove koalicije.

"Poželjni partneri će biti one stranke koje su podržale Zorana Milanovića", kazao je Bauk. Međutim, čini se da Demokrata Miranda Mrsića neće biti u koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove taktike HNS-a i HSLS-a

"Samo naprijed. Ni lijevo ni desno", to je novi slogan HNS-a, iz čega se da zaključiti da neće ni sadašnjim ni bivšim partnerima. "Nama slijede prvo unutarstranački izbori, a paralelno se spremamo za parlamentarne izbore. Plan je da HNS izađe samostalno", rekao je saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS).

Novo predsjedništvo HSLS-a, također nova taktika. "Više nećemo nikoga bezrezervno podržavati. Nije tajna da mi podržavamo vladajuću stranku, ali nije ni tajna da nas žulja to što žetončići vladaju u saboru", rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni su za suzbijanje redova, ali onih liberalnih, Pametno, Lipu Davora Hujića, Daliju Orešković. Ima još stranaka koje se spremaju, primjerice Mrak-Taritaš SDP još nitko nije kontaktirao; a stranka glas GLAS je baš iz spektra lijevog centra koji mnogima odgovara.

Na kraju, kao važan faktor, ostaje i stranka u nastajanju, moguća stranka Miroslava Škore, koju je najavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo