pitanje trenda / Počela su sezonska sniženja, trošimo kao sumanuti: U prosincu će biti oboreni rekordi prodaje?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema procjeni Gospodarske komore u trgovinama će se naći popusti od 20 do 50 posto, iako se mnogi trgovci hvale i onima do 70 posto

27.12.2018.
19:12
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Već prvog dana gužve u trgovačkim centrima. Veliki crveni natpisi u izlozima zovu na kupnju. "Za prvi dan je počelo u odličnom tonu, ima dosta gužve, dosta ljudi. Imamo sniženja", priča nam Margareta Kraljić, voditeljica trgovine s odjećom.

Novčanice se prazne, a vrećice pune. Čini se kako je nakon kupovine darova i hrane u novčanicima ipak ostalo još nešto za trošiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa sedam tisuća parkirnih mjesta mogu vam reći da je 40 posto već prvog dana puno. Dobro da imamo toliko parkinga. Sniženja su počela već i prije Badnjaka, većina trgovina ih ima, manje imaju dućani namještaja, a ostali su počeli s rasprodajom i sniženjima", kazao je Denis Čupić, upravitelj trgovačkog centra.

Neki građani s njima ipak nisu zadovoljni. Cijene će biti još niže, kažu trgovci. "Sniženja će nam tijekom prvog mjesca rasti i preko 50 posto", tvrdi Kraljić. Sezonsko sniženje trajat će puna dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska trgovina prati trendove Europe i svijeta'

Tomislava Ravlić, direktorica sektora za trgovinu HGK kazala je za RTL Danas kako Hrvati sve više kupuju na sniženjima. "Primjećujemo trend zadnje dvije godine gdje kupovina na sniženjima na godišnjoj razini raste za 30 posto. To je u skladu sa zemljama u Europi i regiji gdje su kupci navikli kupovati na sniženjima", tvrdi.

Objašnjava kako hrvatska trgovina prati trendove Europe i svijeta te da se negdje može naći i do 70 posto iznosa robe koja je snižena. "To je zapravo jako dobro i u skladu smo s onime što trgovina radi vani, ne samo kod nas", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako Zakon o zaštiti potrošača propisuje dva roka sezonskih sniženja, a to su zimsko i ljetno. "Zimsko sniženje je krenulo danas 27. prosinca i traje 60 dana. Važno je da stara i nova cijena budu jasno iskazane na prozivodu i da nakon isteka 60 dana trgovci mogu prodavati sniženu robu, samo se to ne smije zvati sezonsko sniženje nego drugi oblici prodaje poput akcija ili rasprodaja", objašnjava.

Tvrdi kako će u 2018. u prosincu biti oboreni rekordi prodaje. "U HGK smo procjenili da će potrošnja biti oko 13,5 milijardi kuna što je najveća brojka otkad HGK prati podatke i prva godina kada smo premašili zlatnu 2008.", zaključuje Ravlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo