tko će plaćati manje, a tko više? /

Počela pobuna protiv poreza na nekretnine, a država umjesto komunalne, uvodi građevinsku rentu

U Vladi nas tješe da će sve ostati isto i da će ona samo zamijeniti komunalnu rentu, ali iskustvo nam govori da nikad ništa ne ostane isto, nego samo skuplje

18.4.2017.
22:37
VOYO logo

Građevinska renta - još jedna novost u ionako nametima preopterećenim građanskim novčanicima.

U nacrtu zakona piše: komplicirana definicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građevinska renta je novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”

Prevedeno, građevinska renta mijenja komunalno naknadu koju plaćaju vlasnici svih nekretnina u Hrvatskoj. Međutim, Vlada je isto govorila i za porez na nekretnine. Dakle, postavlja se pitanje hoće li komunalnu naknadu zapravo zamijeniti dva nameta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz resornog ministarstva kažu - neće.

"Građevinska renta predstavlja u današnjem trenutku s čim smo svi upoznati dosadašnji komunalni doprinos. A komunalna naknada će se od 1. 1. 2018. staviti van snage uvođenjem takozvanog jednostavnog poreza u zakonu o porezima", kaže državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić.

No, udruga poreznih obveznika Lipa smatra kako su u pitanju novi nameti pa su pokrenuli peticiju protiv njih.

Peticiju je samo danas potpisalo više od 10.000 građana. Ako se porez na nekretnine ipak uvede, to će biti dvostruko oporezivanje, budući pri trgovanju nekretninama već plaćamo 4 posto poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U većini država gdje se plaća porez na nekretnine poreza na promet nekretninama ili nema ili je minimalan, do dva posto", objašnjava dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Borislav Vujović.

Vujović smatra kako je porez na nekretnine potreban, ali nedovoljno dorađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost koju plaćate na porez na nekretnine ovisit će o starosti nekretnine i o njenom stanju. Dakle, ako vlasnici nekretnine koja je starije od 1987. godine u koju ste uložili i renovirali je, platit ćete više nego da ste je ostavili nerenoviranu.

Za stan ili kuću od 100 kvadrata, komunalna naknada godišnje košta oko 1200 kuna. Porez na nekretninu, koji ovisi o godini gradnje i stanju nekretnine - kretao bi se od 700 do 1700 kuna. Komunalni doprinos koji se plaća za građenje i korištenje objekata  promijenit će naziv u građevinska renta, ovisit će o lokaciji i moći iznositi maksimalno 10 posto cijene građenja.

A ako je već renta isto što i doprinos, a porez isto što i  naknada, zašto se uopće uvode promjene?

"Intencija prijedloga zakona jest da se pojednostavni i upravo pojeftini te naknade", uvjerava Katica Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li pojeftinili još ne znamo, pojednostavili sigurno nisu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo