Treba biti brži od ptica! Počela je sezona berbe haskapa na najvećoj plantaži u Hrvatskoj - u Uljaniku pokraj Garešnice.
"Plantaža ima 7 hektara i na njoj je zasađeno 18.500 sadnica haskapa ili sibirske borovnice", kaže vlasnica Davorka Savić, Uljanik.
Počela je prva berba na plantaži koja je zasađena prije dvije godine. Jedan dio financiran je iz IPARD-ovih fondova, a vrijedan je 30 tisuća eura. Selo u kojem je zasađen broji 300-njak stanovnika pa je ova plantaža otvorila i radna mjesta. Jela je bila nezaposlena 5 godina, a onda je dobila priliku u susjedstvu.
"Jako puno, jako puno mi znači i radi djece i radi svega, jako puno mi znači", kaže nam radnica Jela Piščević.
"Trenutno imamo troje zaposlenih, u stalnom radnom odnosu. I po potrebi zapošljavamo još sezonsku radnu snagu", kaže Savić.
Od prve berbe očekuje se tona bobica. Kad plantaža potpuno izraste proizvodit će oko 70 tona haskapa. Dio će prodati svježe a nešto će preraditi u džem i sok.
"Plan nam je izvoz u svakom slučaju. Istražujemo još tržište. Neke uzorke ćemo ove godine poslati u inozemstvo kupcima pa ćemo vidjeti kako će reagirati na naš novi proizvod. Od samog početka smo u eko uzgoju, to je naš životni moto - živjeti i raditi u skladu s prirodom", kaže Davorka Savić.
Nepuni kilometar zračne linije od haskapa nalazi se i plantaža kamilice koja se uzgaja na ekološki način.
Košnja četiri hektara kamilice u punom je jeku - a okolnim se poljima širi miris cvijeta.
"Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati, učimo se i radimo. Pomažem, želim da kćer ostane raditi na poljoprivredi da se bavi nekom proizvodnjom. Kao početnik, to je željela, pomoći ću joj ostvariti da se dalje bavi ovim poslom", Viktor Fridarič, proizvođač kamilice.
Za sada se pokazalo da kamilica nije zahtjevna biljka, ali to ne znači da oko nje nema posla. Ubrani cvijet vozi se u sušaru.
"To je podna sušara koja odozdo piri topao zrak, ventilira se. Dosta dugo traje ciklus sušenja. 30 do 35 sati", dodao je.
Jedno je sigurno - uz ove poljoprivrednike na stolu neće nedostajati domaćeg soka i čaja proizvedenog na ekološki način.