javna rasprava /

Pobuna u Splitu: 'Crkva i zvonik planiraju se graditi na manje od pet metara od stambene zgrade, zar je to normalno?'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Danas je bilo burno na javnoj raspravi o urbanističkom planu koji predviđa gradnju crkve u četvrti Split 3, na jednom od najfrekventnijih gradskih križanja i usred gusto naseljene stambene zone

15.1.2018.
14:44
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Izgradnja nove splitske crkve zamišljena je na mjestu današnjeg parkirališta u sklopu urbanistički iznimno vrijednog kompleksa Split 3. Ondje se po originalnim planovima trebala nalaziti velika tržnica, ali je u devedesetima taj prostor prenamijenjen, piše tportal.

Crkva je smanjila apetite i sada plan želi prilagoditi današnjim okolnostima pa tako traži izgradnju crkve u visini 20 metara sa zvonikom od 40 metara. U blizini bi se trebala nalaziti znatno manja tržnica, a neposredno uz osnovnu školu novi "zdravstveno-rehabilitacijski centar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkva i zvonik planiraju se graditi na manje od pet metara od stambene zgrade, zar je to normalno?", redale su se primjedbe šezdesetak uznemirenih građana prisutnih na javnoj raspravi.

Njihovu tvrdnju da se "crkva mora graditi" demantirao je predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, koji je argumentirao da se po namjeni prostora taj sadržaj "može, ali ne mora" ondje nalaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato Društvo arhitekata zatražit će stavljanje izvan snage urbanističkog plana ovog područja, pogotovo zato što su najavljene izmjene splitskog Generalnog urbanističkog plana, a potom i izrada i usvajanje sasvim novog GUP-a.

Rezultati javne rasprave bit će poznati u idućih nekoliko tjedana, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo