Zbog manjka novca poslodavac ipak neće moći otpuštati radnike

11.10.2013.
17:54
VOYO logo

Čelnici NHS-a i SSSH-a iz protesta su otišli sa sastanka uz potporu Matice sindikata i HURS-a. Uz to, Krešimir Sever i Mladen Novosel zaprijetili su istupanjem iz radne skupine ako ministarstvo ustraje na odbijanju dva od četiri njihova prijedloga, one o otkazu ugovora o radu i preraspodjeli radnog vremena. Dva sindikata će zbog toga prosvjedovati idući četvrtak ispred resornog ministarstva i Vlade.

"Ne možemo dopustiti da se sjekirom zadire u ZOR i da radnici doista postaju žrtve i taoci nesposobnosti vlasti, pa i poslodavaca da se pokrene gospodarstvo. A kad nemaju druga rješenja, onda se okreću rezanju radničkih prava i njihovu izvrgavanju na milost i nemilost poslodavaca", poručuje Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je, kaže, prihvatio dva od četiri sindikalna zahtjeva: ostaviti postojeći Pravilnik o radu i odustati od mogućnosti otkaza ugovora o radu jer mu poslodavac nije u stanju isplatiti plaću, te ostanak otpremnina u ZOR-u dok se to pitanje ne dogovori drugim zakonom.

Sporna dva prijedloga

No, sindikati su nezadovoljni, jer je odbijen raspored radnog vremena i odredba o sudskom raskidu radnog odnosa, uz obrazloženje da je cilj što jednostavnije restrukturiranje poslodavcima uz istodobnu zaštitu radnika, a to, kaže Sever, nikako ne stoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje zahtjeve o izmjenama ZOR-a u korist radnika sindikati će nakon prosvjeda predati u Vladi.

"Sve dalje ovisi o potezu samog predlagača, ministra Miranda Mrsića i Vlade", kaže Sever dodajući kako sindikati istodobno nastavljaju s pripremama mogućih drugih akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne može preko leđa radnika'

"Pri tome uvažavamo sve dobre poslodavce. Ali, zakon se i donosi zato da bi se radnika zaštitilo od onih koji su loši. Država svojim zakonima treba radnika i posebno zaštiti. Dakle, ne poslodavce, ne kapital, već radnika. A ovdje se cijeli prijedlog sveo na to da se zapravo želi okrenuti poslodavcima, jer kao oni organiziraju posao i oni ga određuju. Međutim, radnik ga odrađuje, pa to sve skupa ne može preko njegovih leđa", jasan je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo