Pobjeda Grabar Kitarović neupitna, Ustavni sud već je odlučio

Iako je dio stožera Ive Josipovića najavio da bi sudski mogao pokušati osporiti pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, čini se da to neće biti moguće.

14.1.2015.
14:28
VOYO logo

Pojedinci iz tabora Ive Josipovića, naime, mislilili su da bi mogli na tehnikaliji osporiti izbor Kolinde Grabar Kitarović. Ona, naime, kao ni Ivo Josipović nije osvojila 50 posto plus jedan glas kada se uzmu svi glasački listići ubačeni u glasačke kutije. Naime, velik je broj nevažećih glasova.

Međutim, još 1995. godine je Ustavni sud tu dvojbu riješio nakon žalbe HSS-a na rezultate izbora za Zastupnički dom parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citiramo sudsko rješenje "Iz članka 23. stavka 4. Zakona proizlazi da je za zastupnika, bez obzira bira li se jedan ili više kandidata, izabran onaj kandidat koji je dobio najveći broj glasova birača koji su glasovali. Kandidat more dobiti najveći broj glasova samo kad se radi o važećim glasačkim listićima, tj. o takvima na kojima je birač jasno izrazio svoju volju u korist određenog kandidata ili stranke. Nitko ne može dobiti tzv. nevažeće glasove, jer se iz glasačkih listića koji su nevažeći ne može utvrditi za kojeg kandidata ili listu je birač glasovao...

Slijedi da se pri utvrđivanju rezultata glasovanja uzimaju u obzir samo važeći glasački listići, jer samo glasove s takvih listića može dobiti neka stranka ili kandidat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo rješenje Ustavno suda pročitajte ovdje.

U Državnom izbornom povjerenstvu podsjećaju da se zbog uočenih nepravilnosti 18. siječnja ponavlju izbori u Karlovcu, na biračkom mjestu 46.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na upite koje DIP zaprima u vezi s broja dobivenih glasova kandidata koji su sudjelovali u drugom krugu predsjedničkih izbora, potrebnih za izbor Predsjednika Republike, izvješćujemo da će DIP, nakon što se provede ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu broj 46. u Gradu Karlovcu i time prikupljenih i obrađenih glasova sa svih 6.352 biračka mjesta, odmah donijeti i objaviti Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora", poručili su iz DIP-a.

Od najava osporavanja ogradio se i sam predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo