Pravomoćna presuda / Pobjeda dužnika nad bankom: zbog preplaćenih kamata Osječaninu više od 26.000 kuna

Image
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

Tužitelj iz Osijeka dobio je spor protiv Zagrebačke banke zbog preplaćenih kamata. Banka mu pravomoćnošću presude mora isplatiti preplaćeni iznos, zatezne kamate i sudske troškove

25.7.2017.
11:42
Thinkstock/ Ilustracija
VOYO logo

Na ime razlike između ugovorene kamate i kamate koja se mijenjala jednostranom odlukom Banke, a o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, Zagrebačka banka mora dužniku isplatiti 12.854 kune uz zatezne kamate i 13.925 kuna sudskih troškova, doznaje Glas Slavonije.

Presuda je krajem lipnja postala pravomoćna, što znači pobjedu dužnika nad bankom. Prva takva pravomoćna presuda donesena je lani u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Osječanina, banka mu mora isplatiti 12.854 kune preplaćenih kamata uz zatezne kamate, kao i 13.925 kuna sudskih troškova, iz razloga jer su veći od traženog iznosa tužbom.

Odvjetnik tužitelja Tomislav Bogdan ističe da je riječ o iznimno važnoj presudi za mnoštvo dužnika koji iščekuju povrat novca od banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tužbama protiv banaka utvrđene su povrede banaka, ali najveći broj osoba koje su dobile presude na općinskim sudovima do danas se nisu uspjele naplatiti jer još nisu stigle pravomoćne presude županijskih sudova. Ili se one mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Problem je u tome što vi ne možete ovršiti banku bez klauzule o ovršnosti, a nju dobivate tek nakon pravomoćne presude županijskog suda, jer se na onu općinskog suda još može žaliti. Tako da sve dok nije bilo odluke županijskog suda, odluke općinskih sudova su mrtvo slovo na papiru. Ovo je dokaz da je pravda spora, ali dostižna", izjavio je odvjetnik Bogdan za Glas Slavonije.

Nije bitno u kojoj je valuti kredit podignut, već da je banka proizvoljno mijenjala kamate, ističe odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Franak podsjećaju dužnike da mogu podići tužbe, uključujući i za kredite u eurima i kunama, i to ako u njihovim ugovorima piše da se kamatna stopa mijenja odlukom banke, na temelju tržišnih uvjeta ili na temelju poslovne politike banke.

Kredita s takvom odredbom u ugovorima je oko 100.000, čime su banke dužnicima dužne oko pet milijardi kuna preplaćenih kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike