PO VIAGRU I APAURINE U SUSJEDSTVO: / Zna se što Hrvate privlači u šoping po ljekarnama u BiH, ali liječnici pozivaju na oprez

Image
Foto: AFP/Pixsell

Zbog niske ljekarničke marže, jeftinijih cijena te povrata poreza, Hrvati masovno odlaze u Bosnu i Hercegovinu po lijekove

17.2.2021.
21:51
AFP/Pixsell
VOYO logo

Već je poznato kako Hrvati vole otići u šoping u susjednu Bosnu i Hercegovinu zbog nižih cijena. No, manje je poznato da oni vole "šopingirati" i u tamošnjim ljekarnama. Naime, lijekove za smirenje, antibiotike, tablete za bildanje muške potencije, brendirane kozmetičke linije, parfeme, vitamine te sredstva protiv bolova mogu dobiti za 10 do 40 posto nižu cijenu nego u domaćim ljekarnama. Dodatna je pogodnost i povrat poreza, ali i ljekarnička marža koja je u BiH najviše 25 posto.

"Uštedi se dosta koliko čujem, Aspirin tablete 20 puta 500 mg za čak 12 kuna su jeftinije nego u dalmatinskim ljekarnama. Neke od tekućina za leće, primjerice ona od 400 mililitara, u BiH je jeftinija 27 kuna, dodaci za zaštitu očiju do 38 kuna, a kapi za vlaženje očiju bez konzervansa 23 kune. Najviše se traže anksiolitici, skupina lijekova za smirenje tipa Xanaxa, Lexiliuma, Apaurina. Tu su i vitamini, minerali, dodaci prehrani. Kada se govorilo kako u borbi protiv korone pomaže vitamin D, imali smo veliku potražnju za tim pripravkom. Tu su i parfemi, lijekovi za sniženje temperature tipa Aspirina, Andola, Lekadola. Interes uvijek vlada i za Viagrom i Dinamicom, pripravcima za bildanje muške potencije", rekao je za Slobodnu Dalmaciju farmaceut Dragan Pitić, iz Posušja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite oprezni!

No, liječnici upozoravaju da s lijekovima i dodacima treba biti oprezan. Ističu da je prije uzimanja bilo kakvih medicinskih pripravaka potrebno razgovarati s liječnikom, ali i ljekarnikom te, unatoč cijeni, poslušati njihove savjete kako ne bi došlo do nuspojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo