A nekad smo bili samodostatni… / Po cijeni ove namirnice smo europski rekorderi: Skuplja je za 80 posto nego u isto vrijeme lani!

Image
Foto: Shutterstock

Poskupljenje je posljedica je ptičje gripe, salmonele i rasta cijena hrane za koke nesilice, kao i svih drugih ulaznih troškova.

21.7.2023.
21:39
Shutterstock
VOYO logo

Hrvati jedu najskuplja jaja u Europskoj uniji, otkrili su posljednji službeni podaci Eurostata i Ministarstva poljoprivrede.

Tako je 100 kilograma jaja u Hrvatskoj u ožujku u prosjeku koštalo oko 291 euro, čak 80 posto više nego u istom mjesecu lani. Prosjek cijena u EU u ožujku je bio 263 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža cijena jaja u ožujku je zabilježena na Cipru - 173 eura za 100 kilograma.

U Sloveniji, jaja su u ožujku stajala 227 eura, što znači da su u Hrvatskoj skuplja za 28 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Finskoj su jaja u ožujku stajala 209 eura, a u Njemačkoj 269 eura.

Image
BAREM ŠTO SE SMJEŠTAJA TIČE... /

Jesu li cijene u Hrvatskoj zaista toliko paprene? Usporedili smo ih s našim najvećim konkurentima, razlike su velike

Image
BAREM ŠTO SE SMJEŠTAJA TIČE... /

Jesu li cijene u Hrvatskoj zaista toliko paprene? Usporedili smo ih s našim najvećim konkurentima, razlike su velike

U 2021. samodostatni

Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Državnog zavoda za statistiku, tijekom 2021. godine prvi smo put u novijoj povijesti bili samodostatni u proizvodnji jaja. Te godine proizvedeno je 100,16 posto ukupne godišnje potrošnje, piše Danica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede otkrivaju pak kako su sredinom srpnja ove godine jaja u Hrvatskoj bila u prosjeku duplo skuplja nego u istom tjednu pretprošle godine.

Najprodavanije jaje, kavezni uzgoj A klase i M veličine, prošlog je tjedna u prosjeku u veleprodaji koštalo 0,18 eura (1,35 kn), što je 50 posto više nego u istom tjednu lani te čak 125 posto više nego istog tjedna preklani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o veličini jaja i vrsti uzgoja (kavezni ili podni), domaća su jaja u odnosu na srpanj lani u prosjeku skuplja za 30 do 50 posto.

Usmrćivanje koka

Poskupljenje jaja posljedica je ptičje gripe, salmonele i rasta cijena hrane za koke nesilice, kao i svih drugih ulaznih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošlog rujna do ovogodišnjeg ožujka, primjerice, salmonela je otkrivena u čak tri velike farme koka nesilica u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede naložilaje, pak, krajem prošlog rujna usmrćivanje svih 150.000 koka nesilica na farmi Lukač na kojoj je buknula zaraza salmonelom, a Lidl je povukao s polica sva jaja te farme koja su se prodavala pod brendom Okusi zavičaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, zbog salmonele su s tržišta opozvana sva jaja peradarstva Gajić, a ove godine u ožujku dogodio se isti slučaj i u Koka produktu.

Svinje skuplje 52 posto, odojci 100 posto

Afrička svinjska kuga širi se Vukovarsko-srijemskom županijom i potvrđena je na oko stotinu OPG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok veterinari i mjerodavne institucije nastoje spriječiti širenje zaraze, cijena svinjetine snažno raste. Prema novim podacima Ministarstva poljoprivrede, cijena živih svinja na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima u lipnju je u prosjeku iznosila 2,45 eura za kilogram, što je 52 posto više nego u lipnju lani.

Cijena odojka je prošlog mjeseca iznosila 5,79 eura za kilogram, što je 100 posto više nego u lipnju prethodne godine. Procjenjuje se kako će cijena i dalje rasti, a mogla bi eskalirati ako se svinjska kuga proširi po Hrvatskoj, piše Danica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je krajem prošle godine imala oko 944.500 grla svinja, što je 26.800 grla manje nego krajem 2021. U odnosu na rekordnu 2003. godinu, kad je svinja bilo oko 1,5 milijuna, danas ih je čak 40 posto manje.

Tijekom 2021. godine samodostatnost u svinjskom mesu u Hrvatskoj iznosila je 61 posto, što znači da je domaća proizvodnja toliko pokrivala ukupnu godišnju potrošnju. Samodostatnost u goveđem mesu iznosila je 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Hrvatska je uvezla 206.000 tona svinjskog mesa, najviše iz Njemačke (70,000 tona), Španjolske (36.800 tona) i Mađarske (25.000 tona), otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo