izbori sve izgledniji / Pljesak i pljuske za Plenkovića: Spreman je na sve scenarije, ali važe što može dobiti, a što izgubiti

I dok su u Švedskoj izbori završeni, u Hrvatskoj se svakodnevno spominju izvanredni izbori

10.9.2018.
18:15
VOYO logo

Uz pljesak Andrej Plenković prima i pljuske i to iz svojih redova. Nakon Milinovića koji je ekspresno izbačen, a nakon čega na izbore za čelnog čovjeka Ličko-senjskog HDZ-a sa samo jednim kandidatom nije izašla ni trećina HDZ-ovaca.

Hladan tuš stigao je i od vukovarskog gradonačelnika kojeg je Plenković pozvao u Zagreb na razgovor nakon što je najavio prosvjed nezadovoljan radom Vlade na pitanju nestalih. Dok se čeka sastanak, potpredsjednik stranke Darko Horvat se ograđuje i od Penave:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što radi kolega Milinović i ono što radi kolega gradonačelnik Vukovara su priče koje su u ovom trenutku izolirane priče i one nisu dio niti koncept politike HDZ-a”, kazao je Horvat.

No novi udarac s istoka podebljava priču o mogućim novim izborima, pogotovo nakon što prema anketama HDZ-u rejting raste: “U drugom sam filmu stvarno ne mogu, u drugom sam filmu. Sve pod kontrolom, rejting raste, sve pod kontrolom", kazao je Božidar Kalmeta, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a. 

A osim problema unutar HDZ-a sve je više problema i s koalicijskim partnerima; od neslaganja oko porezne reforme do novog nezadovoljstva zbog Krstičevićevog pristupu dolasku generalu Norcu u Međački džep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi želimo sve ono što je demokratski, civilizacijski uređeno u Europskoj uniji da takav sustav imamo i u Hrvatskoj. Radimo intenzivno na tome, a odgovornost svakog čovjeka je onda na njemu za ono što je izrekao”, kazao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade. 

Pa dok prema van HDZ-ovci šalju kontradiktorne poruke: “Izvanrednih izbora biti neće i situacija u HDZ-u je u ovom trenutku stabilna", tvrdi Horvat. Oni koji bi od novih izbora sigurno, a možda i jedini profitirali poručuju: "Gospodinu Plenkoviću isto nije lako, da tako kažem, raditi, vidjeli smo sad na poreznoj reformi mora s deset strana usuglasiti sve stvari. To ne vodi nikamo, cijelu zemlju drži za taoca", smatra Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog Zida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarija za nove izbore ima više, pa sve ovisi koje će poteze vući Plenković koji iako tanke, konce još drži. Barem zasada. U zgradi Vlade okupilo se uže vodstvo HDZ-a, ondje je Damira Gregoret koja neslužbano doznaje kako se pričalo o datumu raspuštanja Sabora te da se 4. listopada spominje kao mogući datum.

Da je situacija napeta govori i činjenica da će se sjednica ućžeg predsjedništva održati u središnjici HDZ-a no u drugačijem formatu je preseljana u Markov trg. Vlada također u voim trenucima razgovara o skandaloznim izjavama Aleksandra Vučića, ali i o hladnom tušu Ivana Penave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo