Burna konferencija / Plenkoviću loše sjelo pitanje: 'Intevenirali smo, nismo dobili ni hvala!', izvrijeđao oporbu: 'Da mi nešto docira Grbin? Ne dolazi u obzir'

Image
Foto: RTL

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se redovita sjednica Vlade, premijer nerijetko kašlje, blago je promukao

14.10.2021.
12:22
RTL
VOYO logo

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se redovita sjednica Vlade.

Premijer je na uvodnoj riječi rekao kako će Vlada danas donijeti Uredbu oUredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kako bi se stabiliziralo cijenu benzina i dizela, gdje će maksimalna cijena biti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • benzin 11 kuna i 10 lipa,
  • dizel 11 kuna.  

"Uredbom imamo mogućnost da kao Vlada uređujemo maksimalnu cijenu goriva uzimajući u obzir trenutak i nepredvidivost cijene goriva i da s ciljem neometanog gospodarskog oporavka na 30 dana stabiliziramo cijene benzina i dizela", rekao je Plenković

Nakon njega, na Twitteru oglasio se i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i potvrdio premijerove riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade Ćorić je opširnije objasnio Uredbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom Uredbom utvrđuju se iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koje energetski subjekti koji se bave trgovinom na veliko naftnim derivatima i/ili trgovinom na malo naftnim derivatima smiju primijeniti na području Republike Hrvatske. 11.10 lipa koštat će benzin, a dizel 11 kuna. Nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove na maksimalnu cijenu goriva. Maksimalne cijene određene su na maksimalno 30 dana. Vjerujemo kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije te ćemo nakon tog razdoblja moći normalno nastaviti razvijati se. Vjerujemo da isto tako trošak, odnosno učinke ovog ograničenja cijena koji će snositi s jedne  strane snositi distributeri, a s druge strane država, možemo snositi, i da će omogućiti hrvatskoj ekonomiji da se i dalje normalno razvija", rekao je. 

Plenković je naglasio kako misli da će Vlada poslati dobru poruku: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo jako dobar i agilan pristup rješavanju ove situacije. Mislim da ćemo poslati poruku povjerenja našim gospodarstvenicima i sugrađanima, bilo da je riječ o gospodarskom korištenju vozila ili korištenju vozila s druge stane našim sugrađanima za privatno korištenje vozila, ovakva vrsta odluka daje nam vremena mjesec dana da dobro analiziramo što se događati u i sukladno tome kao što smo kroz cijelu krizu, donosimo još jednu odluku na korist našeg gospodarstva i naših građana. Vjerujemo da će u ovako kratkom roku distributeri biti sposobni izdržati to."

Nakon sjednice Vlade predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri dat će izjavu za medije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže kako se etikete HDZ-u zbog presude davno lijepe, ali da su uvijek pobjeđivali na izborima. 

Na Jandrokovića i Bačića koji su tada bili u vrhu stranke za vrijeme Ive Sanadera, Butković je rekao da nitko od njih nije u presudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li čudno što je presuda donesena u virjeme kad se bira predsjednik Vrhovnog suda, Butković odgovara kako ništa nije slučajno: "Da možda koincidira s izborom predsjednika suda, da. Jučer se u Saboru raspravljalo o predsjedniku Vrhovnog suda u to vrijeme je objavljena presuda, ali dobro tu je što je."

Plenković je prokomentirao Uredbu o stabiliziranju cijena goriva te nove izmjene Zakona o obnovi. Kaže kako je temeljni cilj riješiti sva uska grla te pojednostaviti cijelu proceduru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ograničili smo maksimalnu cijenu goriva na 11.10 odnosno 11 kuna. Ovo je agilan pristup rješavanju situacije s porastom cijena nafte na globalnom tržištu koji je uzrokovao porast cijena za građane i gospodarstvo. Vjerujemo da će ova odluka stabilizirati očekivanja, ona je na snazi 30 dana, vjerujemo da ćemo u tom periodu moći planirati što i kako dalje'', istaknuo je predsjednik Vlade na konferenciji za medije nakon redovite sjednice na kojoj je Vlada.

Rekao je i kako će Ministarstvo pravosuđa odbiti zamolbe iz BiH koje su vezane za hrvatske generale, ratne zapovjednike u vezi vojno-redarstvene operacije Bljesak: "Vrlo jasna poruka. Zaštita nacionalnih interesa, digniteta Domovinskih rata i ključnih ljudi u provedbi, u smislu zapovjednog lanca, vojne operacije Bljesak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Afera Fimi media /

Opozicija nakon presude HDZ-u želi odgovorne: 'Da se HDZ promijenio, u špaliru bi se ispričavali i davali ostavke'

Image
Afera Fimi media /

Opozicija nakon presude HDZ-u želi odgovorne: 'Da se HDZ promijenio, u špaliru bi se ispričavali i davali ostavke'

Ćorić o gorivu i plinu

Tomislav Ćorić je objasnio novu Uredbu:

"Držimo da ovo ograničenje donosi stabilnost, treba unijeti mir u poslovni sektor i među građane. Riječ je o smanjenju za par posto, ali projekcije idu u smjeru daljnjeg povećanja cijena na mediteranskom tržištu. Ako u tih 30 dana ne dođe do stabilizacije, Vlada će i dalje pomno pratiti situaciji i različito reagirati. Ovo ograničenje odnosi se prvenstveno na distributere. Ako dođe do daljnjeg povećanja, intevernirat ćemo u smjeru proračunskih prihoda", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i poskupljenje plina i rekao kako do proljeća poskupljenja za građane neće biti: "Ne mogu ulaziti u konkretne odluke pojedinih plinara, ali cijena plina za kućanstva se neće mijenjati do 1. travnja 2022. godine. Tada će doći do korekcije, ali ako na globalnom tržištu dođe do stvaranja nešto većeg reda, vjerujemo da će povećanje cijene plina biti manje nego što je sada u drugim zemljama."

Rekao je kako će Uredba stupiti na snagu u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i presudu: 

"Što se tiče presude HDZ-u, riječ je o presudi koja se tiče čelnog čovjeka stranke u to vrijeme, prije 15 godina. Ono što mi radimo svakog dana ima malo ili nimalo veze s tim razdobljem. Ja prije 15 godina nisam bio član HDZ-a. Naravno da to nije ugodno ili lijepo, ali još jednom, riječ je o pojedincima i nečasnim radnjama koje su procesuirane. HDZ pokazuje sve ali ne tu stranu", izjavio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat o izmjena Zakona o obnovi

Rekao je kako su usvojili izmjene i dopune Zakona o obnovi te da očekuje da će se uskoro dinamika u procesu obnove povećati: "Tri stvari su bile apostrofirane: Imovinsko-pravni odnosi koji će se sada zaobilaziti, sufinanciranje od 20%, ukinuta je i zabrana raspolaganja obnovljenom nekretninom." 

"Uvodimo brži način uklanjanja objekata koji prijete sigurnosti i zdravlju ljudi. Građevinski inspektori će jednostavnim rješenjima preko ugovorenih trećih osoba moći izdavati rješenja o takvim uklanjanjima. Država će sa one koji će morati iseliti iz takvih kuća osigurati takav smještaj kupnjom ili najmom nekretnina", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Horvat je naravno prokomentirao presudu HDZ-u: 

"Jasno je bilo komuncirao jučer i danas da segment kolektivne odgovornosti. Nema potreba za pojedinačnim isprikama. Ovo vodstvo stranke je dobilo dva puta povjerenje građana. Da se danas dogode izbori, HDZ bi imao potporu od 30%. Prihvaćamo odluke sudova, premijer je jasno rekao da će platiti kaznu. Nekretnine oduzete bivšem premijeru su sve osigurane, sve je to produciralo trošak proračuna. Kad vidimo što je stiglo u portfelj RH, onda ćemo vidjeti što će biti s tim vrijednim predmetima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su se predomislili oko goriva? 

Budući da se proteklih dana iz rečenica ministra Marića i Ćorića nije dalo naslutitit da će Vlada ovako reagirati, RTL-ov novinar Ilija Radić upitao je premijera kada je ta odluka donesena, međutim Plenković nije htio odgovoriti već je rekao: "Je li vi mislite da je dobra odluka?Meni je najvažnije da ste vi zadovoljni, dakle RTL je zadovoljan s odlukom. To je prva poruka presice danas. Druga poruka je sljedeća. Vlada RH koju ja vodim u proteklih pet godina više puta u zadnjih 5 godina djelovala intervencionistički. Imali ste kolaps najveće hrvatske kompanije pred našim očima, ne našom krivnjom. Da smo gledali rizik vlasnika, sve bi propalo, OPG-ovi i vlasnik i vlada bi svi propali. Nismo dobili hvala, nismo ni mislili da ćemo ga dobiti." 

Nastavio je s korona krizom: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda je došao covid, da smo gledali da svi imaju neku rezervu, intevenirali smo i nismo dobili ni hvala. Zašto to govorim? Jer postoje trenuci kad je potreban agilni menadžment. Ako su trendovi takvi da možemo očekivati rast cijena, onda ja kao premijer koji je osigurao da nam u najvećoj krizi u zadnjih 100 godina ne dođe do društvenog rascjepa, da jedni imaju a drugi nemaju, da u pitanje dolazi egzistencija obitelji, valovi otpuštanja i stečajeva - ne dopuštam to. Sad kad smo u fazi oporavka, kao vlada koja se vodi načelom djelovanja kad treba, onda djelujemo tako da stabiliziramo očekivanja. Mi to radimo diskretno da unatoč svemu i o tome stignemo misliti."

Zatim se vratio na gorivo: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako limitirate cijenu litre goriva, spuštanjem ste automatski smanjili dio PDV-a koji dolazi od svake litre. Za što mi trošimo novac od trošarina? Za ceste, autoceste, željeznice ili kao prihod u proračum. A taj proračun financira i zdravstvo koje je dostupno s ogromnim dosegom prava i to netko treba platiti. Mi smatramo da je ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena trenutku, da ni distributeri neće imati veliku dramu, neka malo gledaju kako su izgledale nafte na tržištu i maloprodaji, smatramo da nam ta odluka daje jedan mir i da je primjerena. Ona nije kraj procesa upravljanja nečim", rekao je i dodao: 

"Najavljuje se enorman porast cijene energenata, plina i struje. Svatko se manje više negdje vozi", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o presudi HDZ-a i kritikama oporbe, Plenković je podivljao

Rekao je kako je uspoređivanje njegova isprika za presudu HDZ-u i ispričavanje čelnika države za ratne zločine za njega uvredljivo: "Ratni zločin? Jesam vas dobro razumio? Vi ste krenuli s pitanjem da usporedite ovu situaciju od jučer stavili u kontekst s isprikom državnika zbog ratnih zločina?"

"Dakle ja naravno sam uvijek spreman odgovarati na sva vaša pitanja s puno pažnje i poštovanja. Ova usporedba ovog što je bilo jučer je bilo krajnje neprimjereno, to je on the record za hrvatsku javnost. Ovo je nova dimenzija niza napada na HDZ i kreiranja atmosfere kroz medije", nastavio je.

"Pravni proces je jučer dobio svoju novu fazu, a to je potvrda od strane Vrhovnog suda. Ja sam jučer rekao da smo mi legalisti i prihvaćamo odgovornost pravne osobe, a ne krivnju. Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio prije ohoho godina pa je onda na temelju toga došlo i do odgovornosti pravne osobe HDZ-a. Ja kao predsjednik stranke koji je demokratski pobijedio svu oporbu ne kanim izgovarati rečenice isprika za vrijeme za koje ja nisam bio ni član stranke. Ja odgovaram za ono što radimo sada", izjavio je.

"Prije 15 mjeseci smo imali najuvjerljiviju pobjedu HDZ-a po ovom izbornom sustavu, to je moja odgovornost. Mi ćemo novčani iznos uplatiti u proračun i s time za mene ta priča završava", naglasio je.

"Da li ću prihvatiti da mi jedan tiranin i despot Grbin, koji kroz prozor izbacuje zastupnike, da mi nešto docira? No way, ne dolazi u obzir. Oni pokazuju totalitarne manire.", istaknuo je.

"Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu, koji laže da mu netko prijeti, će nama docirati? Da nama sole pamet Mostovci, koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv cijepljenja, da meni dociraju? Možemo sije mržnju protiv HDZ-a, koji kadrovira u Holdingu onako kako kadrovira. Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga. To ne dolazi u obzir", objasnio je Plenković.

"Važna tema o kojoj nitko ništa ne pita nakon godinu dana, prije nego što uđemo u roman toka svijesti članova Vlade kako i kada odlučujemo. Ne moramo mi baš svaki put na megafon najaviti što radimo i kada. Valjda imamo neku diskreciju nakon analize i komparativnog uvida u temu. A vas, vi me inspirirate da se vratim na temu terorističkog napada na Banske dvore. Ja očejujem da policija i DORH učine sve da otkrijemo tko je radikalizirao mladića koji je počinio teroristički čin, tko je taj od kojeg je nabavio oružje, tko ga je naučio koristiti to oružje. To se ne događa spontano, da netko od 22 godine ničim izazvan ide počiniti takav čin i skoro ubiti hrvatskog policajca. Ovo nije pritisak nego poziv DORH-u i policiji kako i zašto dolazi do toga da mladi čovjek.. nismo ni slutili da je tako nešto moguće u demokratskoj Hrvatskoj. Ja bi volio da se na tu temu naprave dodati iskoraci. Ta tema nije zatvorena. A vi možete pomoći", kazao je Plenković

Objasnio je kako kabinet služi tome da se sve ispita unaprijed

"Vidim da roman toka svijesti je prisutna priča. Dakle vlada ima alat to napraviti. U iznimnim situacijama vlada može limitirati maloprodajnu cijene nafte. Mi ne moramo sve što na užem kabinetu raspravlja vlada objaviti na webu. Uži kabinet tome i služi da se sve ispita unaprijed. Ono što ste vidjeli danas je plod analiza. Marić i Ćorić su dobili zadaću to analizirati. Mi smo to raspravili donijeli odluku. To je to", rekao je. 

"Jel se netko ispričao za Sarkozyja, republikanci? Kakvi ratni zločini? Ajmo to malo smirit. Razumijem ja ove koji umaju 3% i 1% da je sad moment, hajdemo sad udariti na HDZ, ali ljudi vide razliku. Ovo što je danas i ono što je bilo prije nema veze jedno s drugim. Ovaj HDZ ima generaciju skroz novih aktera, nema šanse da on preuzme odgovornost za nešto što je sud presudio, za odgovornost jedne osobe i još nekih drugih. Neće vam nitko reći ništa drugo", naglasio je.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo