otezanje mjesecima /

Plenkoviću 'idući tjedan' zapravo znači 'možda jednom': još uvijek nije imenovao novi tim za reformu obrazovanja

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prošla su tri mjeseca od raspuštanja Posebnog stručnog povjerenstva na čelu s Dijanom Vican, a novog PSP-a i dalje nema. Ekipiranje novog reformskog tima oteže se već mjesecima

8.12.2017.
9:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na izmaku je treći tjedan otkako je premijer Andrej Plenković najavio da će PSP imenovati "idući tjedan". To se još nije dogodilo i šanse su za takvo imenovanje - male, javlja Novi list.

Naime, prošla su tri mjeseca od raspuštanja Posebnog stručnog povjerenstva na čelu s Dijanom Vican, a novog PSP-a i dalje nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipiranje novog reformskog tima oteže se već mjesecima

PSP je tijelo za koordiniranje i praćenje provedbe obrazovne strategije, a prema toj istoj strategiji ključno je za provedbu kurikularne reforme jer raspisuje natječaj za izbor nove Ekspertne radne skupine, tijela zaduženog za pripremu reforme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko bi se zaobišla ova dva tijela u pripremi kurikularne reforme, to bi značilo kršenje Strategije obrazovanja, ali i manjak političke volje za provedbom reforme. 

S druge strane, Ministarstvo obrazovanja ne može na sebe preuzeti vođenje reforme jer za to nema ovlasti, ali niti resursa, upozorili su iz Inicijative "Hrvatska može bolje".

Eli Pijaca Plavšić iz GOOD-inicijative istaknula je da je obrazovna reforma poslužila kao predmet političke trgovine, a pitanje je može li uopće ministrica Divjak učiniti išta po tom pitanju, bez obzira na dobre namjere.

"Ne može se reforma provoditi bez PSP-a i ERS-a. Ide se očito na parcijalna rješenja, a nema političke volje za pravu reformu. Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je potpuno jasno da za tu temu nema interesa", ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadodaje da je priprema eksperimentalne provedbe reforme počela, na primjer, danas, teško da bi bila gotova do rujna.

HNS je prije tri tjedna ponudio kandidate za PSP prema ključu koji zagovara ministrica Divjak, da u tom tijelu sjede predstavnici institucija uključenih u provedbu reforme. To su Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, Dario Vretenac, predsjednik Hrvatske zaklade za znanost, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala. Osim njih, u PSP prema najavi ulaze i četiri kandidata HDZ-a, ministrica Divjak i još jedan potpredsjednik te premijer Plenković, kao voditelj, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo