'RIGIDNI MODEL' / Što se zapravo krije iza Plenkovićeve 'salama taktike'? Stručnjak otkriva odakle dolazi i što znači. Spominje i Staljina

Image
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Plenković je naveo da se orkestrirano napada HNB, DORH, Vrhovni sud te da 'napadači' sustavno režu krišku po krišku i 'salama taktikom' ciljano ugrožavaju ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu

21.1.2022.
13:15
Dusko Mirkovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković prošlog je petka dao veliki intervju Hrvatskom radiju u kojem je opširno opisao kako neki rade na demontaži države. Otad se ne prestaje pričati o salami, odnosno "salama taktici".

Plenković je tako naveo da se orkestrirano napada HNB, DORH, Vrhovni sud te da "napadači" sustavno režu feticu po feticu i "salama taktikom" ciljano ugrožavaju ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu. Oporba tvrdi da je upravo Plenković taj akter koji demontira - i tu je nastalo "salama prepucavanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraz "salama taktika" nije osmislio Plenković, već ga je prvi koristio mađarski staljinist Matjaš Rakoši sredinom prošlog stoljeća. Profesor strateškog poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Marko Kolaković, za RTL Direkt je pojasnio kako je salama došla od staljinista do ekonomista.

Image
'SALAMA TAKTIKA' JE GLAVNA VIJEST /

Plenković optužuje nepoznate aktere da se koriste metodom za koju je nedavno bio optuživan HDZ

Image
'SALAMA TAKTIKA' JE GLAVNA VIJEST /

Plenković optužuje nepoznate aktere da se koriste metodom za koju je nedavno bio optuživan HDZ

Što je, zapravo, salama taktika?

''U aspektu te moderne teorije igara, predstavlja način na koji poduzetnik određenim strateškim akcijama i aktivnostima pokušava izgurati konkurente s tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona spada u taj rigidni model taktike, jer on ih nastoji u potpunosti odstraniti i ostvariti dominantan položaj na tržištu. Zato i je taj naziv 'slice'; reže ih krišku po krišku. Govori se i o toj dvostrukoj salama taktici, pa ih onda reže s jednog i drugog kraja jer nastoji u potpunosti suziti tržište i postati dominantan lider na tržištu.

Image
PAKT PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA /

'Premijer svojom izjavom pritišće tajne službe, a upravo gledamo sindikat predsjednika, kad dođe do frke, jedan drugoga štite'

Ali salama taktika se koristi u političkoj terminologiji. U biti ona i seže iz te političke povijesti, odnosno samim tim iz komunizma i komunističke terminologije, i raznih tih njihovih staljinističkih obračuna gdje su jedan drugoga napadali i isključivali iz komunističke partije'', pojasnio je Kolaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo