'SALAMA TAKTIKA' JE GLAVNA VIJEST / Plenković optužuje nepoznate aktere da se koriste metodom za koju je nedavno bio optuživan HDZ

U političkom smisli prva je tu taktiku prije dvije godine spomenula nekadašnja Bandićeva zamjenica Olivera Majić

16.1.2022.
21:52
VOYO logo

Povodom 30.obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković dao je veliki intervju za Hrvatski radio, u kojem je, za sada nepoznate aktere, optužio za demontažu države i institucija. Iako se ne zna tko su ti akteri, zna se kakva im je taktika. Barem tako tvrdi Plenković.

Image
PLENKOVIĆ O 'SUSTAVNOM NAPADU' /

'Imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Na tapeti su HNB. HRT, DORH...'

Image
PLENKOVIĆ O 'SUSTAVNOM NAPADU' /

'Imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Na tapeti su HNB. HRT, DORH...'

"Oni idu salama taktikom i režu feticu po feticu svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje...", rekao je. Javnosti nije jasno o kome je Plenković pričao, a mnogi su se zapitali kakva je to salama taktika, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojam se koristi u politici i ekonomiji

"Ti akteri imaju ime i prezime, zovu se HDZ i Andrej Plenković. Gospodin Plenković nek govori što hoće, ali mi o manifetlucima koji oni provode u tim institucijama šutiti nećemo", rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

Pojam salama taktika koristi se u političkom i ekonomskom smislu. "Cilj je te taktike eliminirati određene konkurente s tržišta i spada u rigidni oblik taktičkog ponašanja. Koriste se modeli pregovaranja, prešutni tajni dogovori, sporazumi, strateški savezi... Spominju se i te dvostruke salami taktike, gdje režu i jedan i drugi kraj salame, sužavajući tržište gdje opstaju onda samo najsposobniji najžilaviji“, pojasnio je Marko Kolaković, profesor strateškog poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taktikom se služio HDZ

U političkom smisli prva je tu taktiku prije dvije godine spomenula nekadašnja Bandićeva zamjenica Olivera Majić. U slučaju donošenja GUP-a, salama taktikom poslužio se Plenkovićev HDZ.  "Da je tada bilo amandmana, znači feta, na prijedlog GUP-a, koji je usaglašavan s koalicijskim partnerima, kada se vidjelo da dolazi puno feta, onda je gradonačelnik dao 70 svojih amandmana, znači veliki paket malih feta", pojasnila je Majić.

Inače, ova taktika seže još iz komunističkog doba, a smislio ju je Staljinov učenik Mađar Mátyás Rákosi, koji je postao i mađarski premijer. Protivnika se rješavao krišku po krišku. Taktika je opstala i često se koristi, i to uglavnom oni na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo