svađa zbog migranata / Plenkovićev zvjezdani trenutak u Europskom parlamentu brutalno su uništile ove tri zastupnice

Image
Foto: AP Images

'Hrvatska okrutnim postupcima drži ljude podalje', upozoravaju eurozastupnice

16.1.2020.
17:30
AP Images
VOYO logo

Za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Strasbourgu u utorak ujutro nastupio je veliki trenutak kad je predstavljao ciljeve Hrvatske tijekom predsjedanja Europskim vijećem.

No na taj sjajni trenutak tešku sjenu bacilo je nekoliko zastupnica u Europskom parlamentu koje su Hrvatsku prozvale zbog kršenja prava migranata i izbjeglica i provođenja nasilnog pushbacka na granici s Bosnom i Hercegovinom, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koje su digle glas bila je i predsjednica grupacije Zelenih u EP-u Ska Keller, zastupnica Zelenih Tineke Strik iz Nizozemske i Šveđanka Malin Björk.

Plenković je odgovorio da Hrvatska poštuje sve zakone EU: ne provodi tzv. pushback, odnosno nasilno vraćanje migranata i izbjeglica na teritorij susjedne BiH bez da im formalno prizna kako su se već zatekli na teritoriju Hrvatske, odnosno Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je dodao kako neće dopustiti da Hrvatska postane "neformalni izbjeglički hotspot". Plenkovića je u EP-u branio i HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol koji je švedsku kolegicu Björk optužio da laže te da se poziva na izvještaje "organizacija koje nemaju nikakav legitimitet".

Švedska eurozastupnica iz redova ujedinjene europske ljevice nije se dala smesti te mu je odgovorila da je ona rane od ugriza pasa i ljude koji su goli i bosi nasilno vraćeni s granice vidjela svojim očima, na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strik: "Hrvatski slučaj nasilja je ekstreman"

"Umjesto da se ponaša kao nemilosrdni vratar na ulazu u Europu, Hrvatska bi trebala iskoristiti predsjedanje Unijom i zahtijevati da se o tom problemu razgovara tijekom njezina predsjedanja te zatražiti od Europe da se pronađe zajedničko rješenje. Europa mora ispuniti svoje obveze. Umjesto toga, Hrvatska okrutnim postupcima drži ljude podalje. Premijer (Plenković) je to i rekao, da Hrvatska neće postati hotspot za migrante", rekla je Björk u razgovoru za Deutsche Welle.

Strik pak upozorava da je u Europi i na granicama Šengena sve više postupanja granične policije u kojoj se ljude uhićuje i bez ikakva formalnog postupka vraća na teritorij susjedne države: "U mnogim je zemljama to popraćeno nasiljem, no hrvatski je slučaj ekstreman".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je sve jednostavno zanijekalo. To je i moje iskustvo: oni samo tvrde da se to ne događa i točka. Priznaju da se gdjegod dogodi pogreška u postupanju, no kada razgovarate s organizacijama na terenu, vidite da postoji strukturirano nasilje. Hrvatska pravobraniteljica tvrdi da je sve u izvještajima točno i da je zapravo još i gore", kaže Strik.

Svoja iskustva ispričala je i Björk: "Hrvatski premijer je rekao da policija ne postupa nasilno, ali ja sam vidjela policijske automobile i ljude koji su se vraćali s granice. Oni su mi govorili kako ih je policija prisilila da se vrate, oduzela im, zapravo ukrala stvari, cipele te su morali hodati kroz vodu. Svjedočila sam pushbacku u tom kratkom vremenu što sam tamo provela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo