SJEDNICA VLADE /

Plenković žestoko kritizirao Srbiju: 'Znamo da se današnja Hrvatska razlikuje od NDH'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSEL

O izložbi u New Yorku koja je dodatno zategnula odnose Hrvatske i Srbije, kazao je da Srbija pokušava instrumentalizirati ovu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH

1.2.2018.
11:10
Zarko Basic/PIXSEL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, raspravljala o nacrtu izmjenama i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, te Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proglašenju projekta LNG terminal strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na boravak u Davosu te kazao kako je Hrvatska nazočnošću na forumu ostvarila  dobre kontakte i dogovorili nekoliko važnih bilateralnih posjeta i susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao kako je prošli tjedan na dostojanstven način obilježen Dan sjećanja na holokaust. O izložbi u New Yorku koja je dodatno zategnula odnose Hrvatske i Srbije, kazao je da Srbija pokušava instrumentalizirati ovu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH. "Znamo da se današnja Hrvatska razlikuje od NDH", kazao je premijer i poručio kako je to stav Vlade, ali se također nije osvrnuo na činjenicu da Vučić u veljači dolazi u Hrvatsku.

Po pitanju odnosa sa Slovenijom, premijer je kazao kako će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas otići u Umag kako bi se pronašlo rješenje i pomoglo ribarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poručujem da oni mogu biti mirni, da će Vlada RH ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli, a nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije, koji su se upustili u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, odgovorili smo jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je prekršajne naloge koji su poslani na kućne adrese slovenskih ribara. 

Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali događa se isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo