Obljetnica osnutka HDZ-a /

Plenković zagrmio: 'Očekujem ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija, a premijer Plenković održao je govor

17.6.2019.
22:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"Prije 30 godina naši utemeljitelji predvođeni Tuđmanom osnovali su HDZ kao politički pokret koji je bio ključna snaga obnove Hrvatske. To ne bilo vrijeme nacionalne renesanse. Već 3 desetljeća HDZ je stožerna, najjača snaga Hrvatske. HDZ je bio ključan i u obnovi zemlje, u Domovinskom ratu, na putu u EU, a i danas vodimo Hrvatsku na putu njezinog razvoja i socijalne uključenosti. U godini u kojoj ćemo obilježiti 20. godišnjicu smrti predsjednika, u ovoj dvorani mu je uručena povelja zahvalnosti. Stoga se pridružujem pozdravima njegovoj obitelji. Predsjednik Tuđman je i danas uporišna točka HDZ-a. HDZ je stvoren u interesu hrvatskoga naroda i radi stvaranja države", rekao je Andrej Plenković večeras u govoru u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje je održana svečana obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice. 

"Danas smo mi baštinici Tuđmanove vjere u hrvatski narod. On je čvrsto držao HDZ na desnom centru i nije dozvolio odstupanja od te politike. Jer je dobro znao gdje se treba nalaziti najsnažnija okupljajuća stranka. U današnjem svijetu i Europi važno je kako će se narodi i države prilagoditi promijenjenim globalnim okolnostima. One države koje se zatvore u uske okvire, hrane se egoizmom, koje ne žele sjediti za stolom gdje se raspravlja o budućnosti, bile bi nedorasle. HDZ nije takav. Hrvatska nije takva. Pogotovo ne danas kad o svojoj sudbini sami odlučujemo. A odlučujemo sami jer smo odavno osigurali međunarodno priznanje", rekao je Plenković govoreći o smjeru HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teze koje danas samozvani suverenisti nameću su bespredmetne i promašene. Pitanje suverenizma za nas je riješeno još za prvog predsjednika. Mi kao stožerna stranka svoj suverenizam i domoljublje nikome ne trebamo dokazivati. Može se takvim kvazisuverenističkim lamentiranjem na izborima dobiti pokoji bod, ali se Hrvatsku ne može voditi praznim riječima bez pokrića. Za to je potrebno stručno vodstvo", poručio je.

"2019., mi hrvatski suverenitet učvršćujemo zahvaljujući borbi za kvalitetniji život naših sugrađana. I sve na temelju našeg sustavnog programa. Stoga svaki istinski domoljub može samo biti za jaču Hrvatsku. Naša je zadaća da takvu politiku rastumačimo narodu i biračima. HDZ svoje domoljublje dokazuje zato što ima političku volju i sposobne ljude. Razvojem Hrvatske pokažimo što znamo i možemo. Poštujmo tradicije. Ali ne želimo Hrvatsku okovanu prošlosti. Ne želimo Hrvatsku koja je isključiva i polarizirana, nego koja je svjesna svojih potencijala, zemlju samopouzdanih i složnih ljudi", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je HDZ stranka desnog centra: "Prije tri godine kada sam izabran za predsjednika stranke jasno sam rekao da želim HDZ pozicionirati tamo gdje ga je postavio Tuđman, na desnom centru. Uvjeren sam da je to ono što želi i većina nasih birača. I zato smo pobijedili na izborima 2016., i na lokalnima 2017."

"Pobijedili smo i na europskim izborima, ali ne u mjeri u kojoj smo očekivali. Izašli smo samostalno i opet smo osvojili 4 mandata. I time ne možemo biti zadovoljni jer smo se snažno angažirali na temama eu politike. Čut ćemo sto nam poručuju birači. Ocijenit ćemo angažman svih stranačkih tijela i organizacija. Izvući ćemo pouke i vidjeti što moramo popraviti da naši rezultati budu bolji. Jer danas, treću godinu zaredom, vodimo Hrvatsku u pravom smjeru", rekao je Plenković.

Plenković se u govoru osvrnuo i na Vatikanske ugovore koji su predmet čestih i nemalih podjela u hrvatskoj javnosti.

"HDZ je i demokršćanska stranka te se protivimo pokušajima revizije Vatikanskih ugovora između Svete stolice i Hrvatske. Mi smo taj stav jasno izrekli u Vladi i Saboru. Dok su drugi o tome, čak i kada su se predstavljati desničari, o tome šutjeli", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Vukovar te poručio kako HDZ angažirano radi na posebnom zakonu o gradu Vukovaru "koji zaslužuje poseban status i skrb".

"A posebno mi je drago što smo pomogli da se do idućeg listopada završe radovi na obnovi Vodotornja. I posebno mi je drago da će se zavijoriti hrvatsku stijeg tamo gdje je prkosio agresoru", rekao je predsjednik HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustavno se zalažemo za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Mi ćemo to pitanje držati na dnevnom redu međunarodnih institucija dok se to pitanje u potpunosti ne riješi.", rekao je govoreći o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"Prije tri godine uspjeli smo se zajedno izdići iz situacije kada je HDZ-u prijetio odlazak u oporbu. Modernizirali smo upravljanje strankom, usvojili smo novi statut, konsolidirali smo financije i ostvarujemo višak. Iz naših redova je predsjednica Republike, predsjednik Sabora, 18 ministara, vodimo polovicu svih gradova i općina. Sve to govori kolika je snaga zajedništva HDZ-a. Predvodimo promjene na bolje u društvu", poručio je Plenković.

"Zamislite samo, i to ću namjerno reci na današnji dan, da je SDP došao u prigodu provoditi nacionalnu politiku. Imali bismo daljnji nedostatak reformi, pad rejtinga, vlada SDP-a nas je zadužila za preko 70 mlrd kuna. Mi smo taj mandat zaboravili, preokrenuli trend i svakog građanina razdužili za 900 kuna. Kad je SDP bio na vlasti izgubilo se 40 tisuća radnih mjesta, a mi smo omogućili stvaranje novih 100 tisuća radnih mjesta. Prosječna placa narasla je u našoj Vladi za 730 kuna. Obećali smo smanjiti poreze i administrativna rasterećenja...", kazao je Plenković.

"Ostaje nam poboljšati pravnu sigurnost. Pravna sigurnost nije ako je nemaju svi građani. Pravda nije pravda ako je spora. Kazna nije kazna ako nije primjerena. I tu mislim na borbu protiv korupcije i tome ćemo još više posvetiti posebnu pozornost. Zato pripremamo zakonske izmjene sprječavanja zlouporaba u postupcima. Moramo se jače suprotstaviti nasilju, pogotovo prema manjinama. U Hrvatskoj nema mjesta huliganskim ispadima. Nasilje prema obiteji i ženama je ozbiljan problem u našem društvu i naša je dužnost da vodimo borbu protiv te pojave. Kroz rad policije i pravosuđa, a osobito kroz obrazovanje mladih. To je naša politička tema, nije to tema lijevih stranaka. I nećemo robovati obmanama jer ništa se nije ostvarilo što se govorilo lani. Sva smo pitanja oko etičkih dilema o konvenciji o nasilju u obitelji riješili interpretativnom izjavom. Prošla je godina dana, rok u kojem su neke zemlje mogle uložiti prigovor na tu izjavu. I niti jedna država nije našla prigovor", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O "grijesima pojedinaca" koji se u posljednje vrijeme spominju, Plenković kaže: "Kada gledamo HDZ sutra, moramo biti svjesni da je bilo pogrešaka, grijehova pojedinaca, koji su narušili imidž stranke. Naša je zadaća da svjesni tih pogrešaka budemo osjetljivi na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije. Jer svako od nas je lice HDZ-a. Prebogata je ova povijest da ne bismo učinili sve da radimo na toj percpeciji kako istinaki želimo, a to je da smo stranka ljudi koji vole Hrvatsku."

Potom je poručio kako su pred HDZ-om tri cilja: "Da jačamo desni centar. Želimo da promišljamo javne politike, naše stručne odbore, zajednice. Želim da poboljšamo funckioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova i privlačenja mladih. Što ne znači da svi moramo isto misliti o svemu da i tu budem jasan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama su predsjednički izbori. Očekujem ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. I siguran sam da ćemo je svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi kandidaturu, a ja vidim da je HDZ-ovci dočekuju široko otvorenih ruku", rekao je Plenković nakon čega se dvoranom prolomio gromoglasni pljesak.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo