neizvjesnost u saboru /

Plenković spreman na sve scenarije - kome se najviše, a kome nikako ne isplate prijevremeni izbori?

Zbog 76 klimavih ruku u Saboru, predsjednik Vlade je za stol sjeo sa svim partnerima. Kaže, spreman je na sve scenarije, očito i na izbore

5.9.2018.
22:30
VOYO logo

Andrej Pleković jučer je prvi put jasno nagovijestio da je spreman na nove izbore.  Premijer u Saboru ima tanku većinu koja odlaskom Darka Milinovića doslovce visi o jednoj ruci, ali rejtinzi stranaka govore da novi izbori najmanje trebaju oporbi.

Osim Živog Zida svi ostali su u stagnaciji ili u blagom padu, a SDP u raspadu. S druge strane HDZ se opire svim zakonima političke fizike i umjesto da kao vladajuća stranka bilježi pad popularnosti njihov rejting je gotovo u dlaku isti kao i na zadnjim izborima  prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2013-te do lani Hrvati su svake godine išli na izbore. 2018-te još ništa, ali da se tradicija ne prekine - opet se spominju prijevremeni izbori.

Zbog 76 klimavih ruku u Saboru, predsjednik Vlade je za stol sjeo sa svim partnerima. Kaže, spreman je na sve scenarije, očito i na izbore. Dotad, većina će ovisiti o imunitetu zastupnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 90-ih godina je praksa kada vladajuća većina nema dovoljan broj glasova jer su neki na putovanjima ili su bolesni onda se glasovanje prebaci", komentira predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

"Jedino je HDZ spreman za te izbore, kad bili da bili, prema tome, mi od tih izbora ne bježimo", kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. 

Da su izbori sutra, evo kako stoji HDZ. U kolovozu 2016-te, dva mjeseca prije prošlih parlamentarnih izbora imao je 26 cijela 4 posto podrške. Dvije godine kasnije  - opet isto HDZ-u 26 posto. Na semaforu prijevremenih izbora - zeleno svjetlo.

"Mislim da bi u ovom trenutku prijevremeni izbori najviše odgovarali samom HDZ-u jer gdje god se okrenemo ni lijevo ni desno oni nigdje nemaju nikakve opozicije. Plenković je ziheraš. On je i Karamarka rušio onog trenutka kad je Karamarko davao zadnje znake političkog života", Boris Rašeta, novinar 24 sata i tjednika Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je u SDP-u nekad bilo gore ne može se reći jer ovo je najmanja potpora stranci od kad postoje mjerenja.

U kolovozu 2016-te koalicija predvođena SDP-om imala je 34 cijela četiri posto potpore. Dvije godine kasnije SDP-ova potpora se prepolovila - sada je 18 posto - pa SDP-u izbori nikako ne odgovaraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Friško ih je napustio Bojan Glavašević, a četiri člana predsjedništva su od sinoć na dvogodišnjoj suspenziji obnašanja stranačkih dužnosti.

"I ne znam što je u glavi našeg predsjednika no činjenica stranka je da je u ovom trenutku stranka disfunkcionalna. Oni koji su još u predsjedništvu da dopuste na demokratski način da se SDP vrati na poziciju u kojoj je bio i da bude ozbiljna oporba HDZ-u", kaže Mihael Zmajlović, suspendirani član Predsjendištva SDP-a.

MOST je na lokalnim izborima prije tri godine bio pravo iznenađenje, 2016 su imali
podršku  od 10 cijelih 4 posto. Da su izbori bili prošli mjesec, a cijela Hrvatska jedna izborna jedinica MOST bi imao 7 cijelih pet posto glasva. Jasno, prijevremeni izbori 2018-te MOSTu ne bi nikako odgovarali.

Zato bi Živom zidu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je SDP prepolovio podršku, tako ju je živi zid udvostručio. 2016-te 6,4%, a u isto vrijeme 2018-te 13,2%. Za živ zid - zeleno svjetlo.

No ne smije se zaboraviti i na one male. Malo više od 3% potpore ima Milan Bandić, malo manje od njega Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, slijede HSS i Pametno.
Između 1 i 2% potpore imaju HNS, HRAST, IDS, GLAS i umirovljenici. 
Što bi prijevremeni izbori značili njima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju će ostati mali, možda malo veći nego sad. Hrvatskoj trebaju ljudi koji imaju karizme koje će zamijeniti endostatak infrastruukture preopoznatljivim javnim radom i tako dalje jer je Hrvatska i žedna i gladna promjene", dodaje Rašeta.

Prijevremeni izbori žednoj i gladnoj Hrvatskoj, s obzirom na raspored snaga - promjenu ne bi donijeli. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo