PLENKOVIĆ PRIPREMIO SVEIZBORNI PROGRAM HDZ-a, PREDSTAVLJA GA DANAS: / Na 36 stranica otkrio što je učinio i što će sve učiniti

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković će danas u 11 sati predstaviti svoj izborni program pod nazivom 'Odvažno za Hrvatsku' u kojem je pobrojao uspjehe svoje Vlade,

15.2.2020.
9:31
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas bi u 11 sati u zagrebačkom muzeju Mimara trebao predstaviti svoj program za unutarstranačke izbore pod nazivom "Odvažno za Hrvatsku". Dokument kojim nastoji osvojiti novi mandat na čelu stranke navodno ima 36 stranica, a većim dijelom ga je napisao sam Plenković, uz pomoć svog stožera, doznaje Jutarnji.

Image
ODREDILI DATUM, JANDROKOVIĆ POTVRDIO: /

Izbori za novo vodstvo HDZ-a bit će 15. ožujka

Image
ODREDILI DATUM, JANDROKOVIĆ POTVRDIO: /

Izbori za novo vodstvo HDZ-a bit će 15. ožujka

"Našom politikom učvršćujemo HDZ ondje gdje ga je postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman - kao stožernu stranku desnog centra. To je pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i Hrvatsku", napisao je u uvodnom tekstu Plenković i naglasio kako su "ovi izbori više od unutarstranačkih, jer o HDZ-u uvelike ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti i u kojoj će se mjeri ispuniti očekivanja hrvatskog naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HDZ-a je naveo i kako se radi o programu za parlamentarne izbore na kojima će, uvjeren je, HDZ ponovno pobijediti. Taj se program sastoji od četiri "stupa": domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država, te uspješna i razvijena Hrvatska. Iz njegova stožera ističu kako je u njemu predstavljeno sve što je dosad učinjeno te smjer kojim se namjerava ići u budućnosti. Tako su se pohvalili i brojkama u mandatu ove Vlade, a koje je premijer i ranije spominjao.

Pohvalili se brojkama

Prema njihovim podacima, u protekle su tri godine mirovine narasle dvostruko (najniža za 227, a prosječna za 302 kune), a minimalne (za 750 kuna) i prosječne plaće (za gotovo 900 kuna) trostruko u odnosu na mandate prethodnih triju vlada. Ističu i kako je broj zaposlenih najviši od stjecanja neovisnosti, a nezaposlenost nikad manja. Ističu i rast BDP-a za otprilike tri posto te povećanje socijalnih davanja, rodiljnih i roditeljskih naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javni dug smo smanjili za gotovo 13 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU po brzini smanjivanja javnog duga. Do 2022. cilj nam je smanjiti javni dug na 61,6 posto BDP-a", stoji u Plenkovićevu dokumentu.

Plenkovićev se tim pohvalio i unutarstranačkim uspjesima. Donijeli su novi Statut te nastavili s demokratizacijom uvođenjem načela "jedan član - jedan glas" na unutarstranačkim izborima te su sredili financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo poboljšati funkcioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova, kroz praćenje učinka stranačkih organizacija, uspostavu dvosmjerne komunikacije s članstvom i jačanje jedinstva stranke. Kao stranka moramo imati bolju protočnost informacija u oba smjera: iz svojih lokalnih organizacija o lokalnim potrebama građana, kao i s nacionalne razine o uspješnim mjerama i rezultatima rada Vlade... Odlučni smo još predanije raditi na otklanjanju određenih negativnosti, podizati etičke standarde i graditi HDZ kao stranku odgovornih pojedinaca", piše u programu.

Osvrnuli su se i na brojne gafove i afere koje su obilježile njihov mandat u Vladi, ali i na lokalnoj i regionalnoj razini. Kažu kako su svjesni pogrešaka pojedinaca koji su naštetili imidžu stranke i umanjili njihova postignuća te narušili percepciju kod birača. Obećaju kako će u sljedećem mandatu posebnu pozornost posvetiti temeljnim ograncima stranke, a nastojat će bolje iskoristiti i potencijale koje stranačke lokalne organizacije, stručni odbori, koordinacije u inozemstvu te zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isticanje tradicionalnih vrijednosti

Što se tiče ranije spomenutih "stupova", u prvom koji se tiče domoljublja i promicanja nacionalnih interesa, ističe se Domovinski rat, vraćanje prava braniteljima, vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja, jačanje Hrvatske vojske, zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske te prvo predsjedanje Vijećem Europske unije.

Kod "obiteljskih vrijednosti i demografske revitalizacije" Plenković navodi da će se zalagati za HDZ koji njeguje obiteljske vrijednosti u društvu te poduzeti mjere za jačanje obitelji. Ističu se mladi, briga za sve hrvatske regije i projekt Slavonija. Prema dokumentu, nastavit će povećavati mirovine te unaprjeđivati sustave zdravstva i skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ će se, prema izbornom programu, nastaviti zalagati za pravnu sigurnost, zaštitu prava nacionalnih manjina, kao i za nultu toleranciju prema korupciji i kriminalu. Spominje se i nepristrano i učinkovito pravosuđe, brže postupke, digitalizaciju pravosuđa, rješavanje pitanja blokiranih građana, procesuiranje ratnih zločina, jačanje hrvatske policije, modernizaciju javne uprave, osudu govora mržnje, bolju zaštitu žena i djece od nasilja...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo