'bit će usmjeren onima koji su najugroženiji' / Plenković predstavio paket mjera pomoći građanima: 'Hrvatska će imati više prihoda nego ikad'

Image
Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Radi se o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona

7.9.2023.
13:01
Jurica Galoic/Pixsell
VOYO logo

Sjednica Vlade RH održala se u četvrtak u 13.30 sati gdje je bilo riječi o paketu poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine. Radi se o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr.

Tim izmjenama će se između ostalog ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, povećati osobni odbitak na 560 eura...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je najavio i da će Vlada povećati inicijalne stope poreza na dohodak od imovine i kapitala zbog ukidanja prireza. "To će se učiniti kako oni koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora ne bi bili u povlaštenoj poziciji, odnosno kako ne bi bili u boljoj poziciji nego prije poreznih izmjena", izjavio je Primorac, napomenuvši da se to neće činiti na način da se dade porezna autonomija jedinicama lokalne samouprave.

'Najave za posezonu vrlo su dobre'

"Održan je veliki gospodarski forum iz svih zemalja članica. Razgovarali smo o energetskim i prometnim temama”, naveo je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković bio je i u Novom Marofu gdje je dovršena velika obilaznica koja je od strateškog značaja za taj grad, a osvrnuo se i na razgovor s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem. Zadovoljan je, rekao je premijer, i turističkim rezultatima.

“Najbolja predsezona, najave za posezonu vrlo dobre, Hrvatska će imati više prihoda nego ikad od turizma i s njime povezanim djelatnostima”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREPČANI NISU BAŠ OPTIMISTIČNI /

Porezna stručnjakinja napravila šokantan izračun: 'Zbog toga bi neki mogli dobiti i 10 eura manju plaću'

Image
ZAGREPČANI NISU BAŠ OPTIMISTIČNI /

Porezna stručnjakinja napravila šokantan izračun: 'Zbog toga bi neki mogli dobiti i 10 eura manju plaću'

Novi paket mjera bit će usmjeren onima koji su najugroženiji, kazao je premijer. Vlada je svojim paketima donijela više krugova pomoći u vrijednosti 6,8 milijardi eura, a ti paketi očuvali su radna mjesta, spriječili valove otkaza, omogućili egzistenciju hrvatskim obiteljima...

"Struja se plaćala šest do sedam puta manje zbog paketa mjera", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na pomoć koju je Hrvatska dodijelila Sloveniji nakon olujnog nevremena.

"Pripadnici HRZ-a su treći put ovog ljeta u Grčkoj gdje pomažu kod gašenja požara. Pokazujemo ogromnu sposobnost pomoći susjednim i prijateljskim zemljama", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cilj je podići životni standard građana'

Glavna tema Vlade danas je devet poreznih zakona, među kojima je i zakon o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima i drugo.

"Cilj poreznih promjena je očuvati gospodarstvo unutar krize, da podignemo životni standard građana...", kazao je Plenković. Smanjuje se porez na dohodak, dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakoni će stupiti na snagu 1. siječnja. Smanjuje se opterećenje na plaće, zaokružujemo sve iznose u korist poreznih obveznika, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupnju čime će se također povećati plaća građanima", kazao je Plenković.

Povećava se i fiskalna autonomija gradova, dodao je premijer, a ukida se i prirez. Ipak, čelnici lokalnih samouprava mogu samostalno propisati iznose za porez na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Direktova priča o besramnom ministru: Dodijelio si stan na koji nema pravo, a sad se žali jer su ga kaznili s 900 eura

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo