ZAGREPČANI NISU BAŠ OPTIMISTIČNI / Porezna stručnjakinja napravila šokantan izračun: 'Zbog toga bi neki mogli dobiti i 10 eura manju plaću'

Najveće koristi imat će oni koji imaju najmanja primanja jer bi, prema izračunu, oni trebali dobiti najviše

7.9.2023.
8:48
VOYO logo

Tramvajska karta i iduće godine koštat će četiri kune, komunalne usluge neće poskupjeti, prirez odlazi u povijest, a porez na dohodak raste... Do izmjena će doći početkom iduće godine, no Zagrepčani nisu baš optimistični, javlja Danas.hr.

"Ne nadam se ničemu. Mislim da plaće neće puno rasti. Skeptična sam", istaknula je Zagrepčanka Mirna. A Vid kaže da nije sasvim upućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb, naime, ostaje bez 200 milijuna eura zato što država gradovima uzima prirez. Baš zato, uvodi se maksimalna stopa poreza na dohodak, no to ne bi trebalo negativno utjecati na građane.

Neki će dobiti 10 eura manje

"Plaće će se povećati za nekoga desetak eura, za nekog nekoliko eura, za nekog dvadesetak eura ili više. Ponavljam, stvar je potpuno individualizirana, ovisno koliko članova obitelji ima. Ponavljam još jednom, plaće će se ipak povećati svima", objasnio je Damir Bakić iz Možemo! Ali, to baš i nije rezultat koji je dobila porezna stručnjakinja Anja Božina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MISLIM DA JE TO PROBLEM' /

Divlje svinje se šetaju metropolom, a Zagrepčanka ima teoriju: 'Zašto dolaze nego po to!'

Image
'MISLIM DA JE TO PROBLEM' /

Divlje svinje se šetaju metropolom, a Zagrepčanka ima teoriju: 'Zašto dolaze nego po to!'

Ovako stoje stvari u slučaju da bruto plaća u Zagrebu iznosi 1290 eura: ukidanjem prireza od 18 posto, plaća bi po staroj stopi poreza na dohodak od 20 posto bila 931,78 eura. Povećanjem poreza na dohodak na maksimalnih 23,60 posto građani će dobiti 921,18 eura. Zbog toga bi neki mogli dobiti i 10 eura manje.

"Nama zapravo ispada da će se plaća smanjiti u odnosu na 2023. godinu za desetak eura. S time da kada bi stopa poreza na dohodak ostala jednaka kao što je bila 2023., znači da se ona ne povećava, tu bismo profitirali samo s nekakvih šest eura", kazala je Božina s Veleučilišta RRiF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće koristi imat će oni s najmanjim primanjima

Na plaću utječu i drugi faktori tako da je teško dati baš točan izračun, no sigurno je tek da se u sklopu reforme diže osobni odbitak i prag za primjenu više porezne stope. Najveće koristi imat će oni koji imaju najmanja primanja jer bi, prema izračunu, oni trebali dobiti najviše.

"Niska plaća, kada pričamo o 700 eura, sada dolazi do nekakve male porezne osnovice, gdje možemo pričati o povećanju od 40-ak eura. Za sada će najviše profitirati oni s najmanjim plaćama u Zagrebu", dodala je Anja Božina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija obećao je povećanje plaće, a sada, pak, lopticu prebacuje na lokalne vlasti.

"Vjerujem da će dobar dio gradonačelnika smanjiti porezno opterećenje, odnosno da će ukidanjem prireza odlučiti nekompenzirati ili barem ne u potpunosti ono što gube u smislu prihoda lokalne samouprave ukidanjem prireza", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada su poručili da cijene karata za javni prijevoz neće rasti, kao ni komunalne usluge, već će se sve nadomjestiti preraspodjelom.

"Sve će cijene ostati iste. Upravo zato i samo zato mi taj ukinuti prirez sada vraćamo. O nikakvom povećanju stopa poreza se u praksi zapravo ne radi", kazao je Bakić iz stranke Možemo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu reformu na kraju će osjetiti samo rijetki. Već sada je jasno da će biti nezadovoljnih građana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo