Trzavice u koaliciji / Plenković potvrdio: 'Razgovarao sam s Pupovcem i ponovio mu vrlo jasan stav'

Plenković je kazao kako u Hrvatskoj nema klime usmjerene protiv nacionalnih manjina

29.8.2019.
18:30
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je razgovarao s Miloradom Pupovcem oko njegove izjave o sličnostima današnje Hrvatske s NDH te o posljednjm napadima na pripadnike srpske nacionalne manjine.

"Sastali smo se i razgovarali, on je iskazao svoju zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili što razumijem. Ponovio sam vrlo jasan stav koji sam kazao i danas na uvodnom dijelu sjednice Vlade. Ja osobno i članovi Vlade osudili smo sve incidente i policija je vrlo brzo reagirala, identificirala i uhitila većinu osoba koje se sumnjiči za kaznena djela. Očekujem da budu sankcionirani", kazao je premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u Hrvatskoj nema klime usmjerene protiv nacionalnih manjina te da Vlada kreira društvo u kojem se svi osjećaju sigurno. “Drugo, hrvatska policija je vrlo brzo reagirala i uhitila većinu osoba koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela i očekujem da oni za to budu kažnjeni“, rekao je Plenković te dodao da je treće i najvažnije da ne postoji klima u hrvatskom društvu koju bi se moglo nazvati netrpeljivom prema manjima, a najmanje učiniti suodgovornom Vladu ili vladajuću stranku.

“Upravo obrnuto, ono što radimo tri godine ide za tim da kreiramo društvo u u kojem se svi osjeća sigurni i dobro, u kojem se štite prava manjina“, rekao je predsjednik Vlade te dodao da je njegov odabir, i tako i dalje misli, da manjine u Hrvatskom saboru trebaju biti dio parlamentarne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izjavio da je Hrvatska zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće i sada moramo raditi “fini, sofisticirani vez“ rasta gospodarstva, socijalne uključivosti i harmoničnog funkcioniranja jednog tolerantnog europskog društva.

“Zato odbacujem teze da se modernu, suverenu Hrvatsku koja je nastala u Domovinskom ratu, na hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja uspoređuje s NDH“, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković o Kuščeviću: Skidanje imunuteta uobičajni postupak

U vezi sa  zahtjevom za skidanjem imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću premijer je rekao  kako su to radnje koje obavljaju policija i državno odvjetništvo i da je zahtjev za skidanjem imuniteta uobičajeni postupak

To je rutinska reakcija saborskog odbora pred nama, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se čuo s Kuščevićem, "ali ako treba čut će se".

“Imao sam sjednicu Vlade, ali ako treba čut ćemo se,  pa ćemo vidjeti" rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuo je i da je Kuščević danas dao izjavu i tu ne vidi  nikakav poseban problem, rekao  je i ocijenio da je prerano za bilo kakve zaključke.

Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sastanku s vodstvom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da Vlada kontinuirano radi na rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu, a ministar branitelja naglasio je kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je nakon sastanka iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Premijer Plenković naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019.. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih, ističe se u priopćenju.

Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da se Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno važnim istaknuto je intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

Premijer Plenković ponovio je da Vlada Republike Hrvatske ostaje privržena rješavanju toga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu, mogu učiniti za njihovu žrtvu, naglasšava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja aktualno je rješavanje 1.892 sudbine nestalih iz Domovinskoga rata, dodaje se.

Inzistiramo da Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kako će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", rekao je ministar Medved.

 Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo