POSJET BIH /

Plenković pokrivao Milanovićevu relativizaciju Srebrenice: 'Naš stav o genocidu je jasan, a BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske!'

Dočekalo ga je i pitanje o izjavi predsjednika Milanovića koji je javno relativizirao genocid u Srebrenici, no iako ga je on sam, kao i šira javnost, zbog toga kritizirao, u susjednoj zemlji pokušao ga je opravdati

13.12.2021.
19:15
VOYO logo


Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je posjetio BiH. Za njega je u Sarajevu organiziran svečani doček, a pred parlamentarnom skupštinom primio ga je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Hrvatska podupire cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, to je Plenković posebno naglasio, a s obzirom na prošlotjedne poteze odvajanja u Republici Srpskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo vidjeti koliko je to manevar, a koliko stvarna želja. Hrvatska ne želi vidjeti bilo kakve separatističke i secesionističke tendencije u BiH", kazao je premijer. 

No premijer ne zna ništa o najavi slanja šest tisuća vojnika Europske unije, što se moglo čuti u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
brojne ključne teme /

Plenković u BiH: 'Ovaj posjet nije 'peglanje odnosa'. Većeg prijatelja od nas nećete imati'. Osvrnuo se i na Milanovića o Srebrenici

Image
brojne ključne teme /

Plenković u BiH: 'Ovaj posjet nije 'peglanje odnosa'. Većeg prijatelja od nas nećete imati'. Osvrnuo se i na Milanovića o Srebrenici

BiH i Hrvatska imaju dobre političke i ekonomske odnose, zajednički je stav oba izaslanstva. 

"Mislim da su odnosi BIH i Hrvatske pokazali kako susjedi trebaju da se odnose kad je u pitanju kriza", kazao je Tegeltija. 

"Snažnijeg, većeg prijatelja, odvjetnika, zagovaratelja na razini EU od Hrvatske BIH nema. Ovo je snažan prijateljski posjet koji nije simbolička gesta nije peglanje", kazao je premijer.

No, upravo to je premijer radio dok je branio predsjednika Milanovića od njegovih izjava o genocidu u Srebrenici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram da je predsjednik Milanović uspio pojasniti što je htio reći. Nekada te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima, ali i u ranijim izjavama predsjednika o Srebrenici i genocidu nije imao nikakvih dilema", kazao je. 

Hrvatska je među tri najvažnija vanjska trgovinska partnera Bosni i Hercegovini, a razmjena će ove godine premašiti 2 milijarde eura. Najavljena je gradnja mosta kod Brčkog, a BiH strana je izrazila zabrinutost zbog odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je mnogo bolje da to riješimo tražeći novu lokaciju nego da napravimo međusobno nepovjerenje", kazao je Tegeltija.

O novom izbornom zakonu premijer je razgovarao s čelnicima dva doma parlamenta,među kojima je i bio i šef SDA Bakir Izetbegović jedan od ključnih pregovarača oko izborne reforme. 

Mora se ispraviti anomalija, kaže premijer, Hrvati trebaju sami birati svoje legitimne predstavnike. 

"Ako bi se to dogodilo ja sam uvjeren da bi se relaksirali odnosi unutar Federacije BIH, i da bi takav jedan gentlemenski dogovor između Hrvata i Bošnjaka pomogao i u odnosima sa Srbima", kazao je. 

Premijer je u Sarajevu položio vijenac na Mostu Suade i Olge, u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva. Također se susreo i s čelnicima sve tri religije - velikim muftijom efendijom Kavazovićem, mitropolitom Hrizostomom te s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem. Posjet Sarajevu završio je u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo