PLENKOVIĆ OTKRIO KOLIKA JE UKUPNA ŠTETA OD POTRESA U ZAGREBU: / Iznos je boli glava - čak 86 milijardi kuna!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poučio je kako je sa Svjetskom bankom dogovoren sporazum o zajmu od 200 milijuna dolara za obnovu škola i bolnica oštećenih u potresu 22. ožujka

10.6.2020.
12:47
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na 235. sjednici Vlade koja je u 11 sati počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici premijer Andrej Plenković se osvrnuo na stanje s državnim kreditnim rejtingom te pregovore s MOL-om te procjenu šteta od potresa u Zagrebu. Progovorio je o radu na europskom planu za tečajni mehanizam dva, javlja N1.

"Jučer smo uputili pismo, ja osobno, čelnicima europskih institucija o ispunjenom planu, prije toga su slično pismo uputili i ministar financija Marić i guverner Hrvatske narodne banke Vujčić. Dodatni razlog je bilo i ovo izvješće koje je Europska središnja banka objavila u petak, a to je da je da je analiza pet velikih hrvatskih banaka pokazala da nijedna nema kapitalnih nedostataka. Mi smo našu strategiju ulaska u europodručje usvojili prije dvije godine na Vladi. Mislim da je to izrazito važan i dobar korak. Agencija Fitch je također potvrdila i zadržala hrvatskoj investicijski kreditni rejting. To pokazuje povjerenje u politiku koju vodimo i smjer u kojem Hrvatska namjerava ići prema gospodarskom oporavku. Zahvaljujući naporima naše Vlade imamo investicijski rejting. Ovakav signal i od Europske središnje banke i kreditni rejting će pridonijeti da kamate na međunarodnom tržištu budu manje", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN OCJENAMA ESB-A i SVJESTSKIH AGENCIJA: /

'Vlada će nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje'

Image
PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN OCJENAMA ESB-A i SVJESTSKIH AGENCIJA: /

'Vlada će nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje'

Pregovori s MOL-om

Potvrdio je informacije da će Mađarska 12. lipnja, a Austrija 15. lipnja otvaraju svoje granice prema Hrvatskoj. Jutros je održan i sastanak Savjeta za pregovore s MOL-om, a obavljena je i procjena vrijednosti INA-e.

"Jutros smo imali sastanak našeg Savjeta za pregovore s MOL-om. Imali smo videokonferenciju s predstavnicima naših investicijskih savjetnika koji je obavio temeljitu i dubinsku analizu naše kompanije. Slijedi i nastavak razgovora s MOL-om i očekujemo konačno izvješće tijekom srpnja. Za realizaciju transakcije je potreban dogovor dviju strana. Ovaj sastanak ocjenjujemo vrlo sadržajnim i kvalitetnim za buduće korake", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajam za obnovu Zagreba

Plenković je zahvalio svim stručnjacima koji rade na procjeni šteta na 25.000 objekata u Zagrebu koji su stradali u potresu 22. ožujka. Istaknuo je kako su procjene ukupne štete narasle na 86 milijardi kuna.

"Trenutno radimo prema metodologiji koja je verificirana od Svjetske banke. Radi se o oštećenjima na 25 tisuća zgrada. Taj posao je bio zahtjevan i kompleksan. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna. Tolike su štete prema procjenama iz metodologije Svjetske banke. Mi smo dogovorili sporazum o zajmu sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara za obnovu škola i bolnica. Ja i ovim putem pozivam sve građane koji imaju takvu situaciju da podnesu zahtjev i na taj način riješe svoje stambeno pitanje. Ono što je posebno bitno je da su senzibilizirani i predsjednica Komisije i europska povjerenica. Maksimalni iznos mogao bi ići oko 600 milijuna eura. Radimo preduvjete za obnovu koji su važni", zaključio Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo