PLENKOVIĆ OTKRIO KAKO JE PRIDOBIO HRELJU / 'Dogovorili smo protokol suradnje... Sramotno je da ga se zove žetončićem. To nije prijevara birača'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

To što se on predomislio nije specifičnost Hrvatske

18.6.2021.
14:07
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade je održao konferenciju za medije. Apelirao je na sve građane da se cijepe te komentirao podršku HSU-ova zastupnika Silvana Hrelje.

"Pokazali smo nekoliko slajdova koji pokazuju da pada interes za cijepljenje, mi smatramo to nije dobro. Apeliramo na sve naše sugrađane da se cijepe, cijeli svijet se cijepi, cijela Europa. Velik broj država ima manje cjepiva nego što im je potrebno i voljeli bi da su u našoj situaciji. Ja još jednom apeliram, poslušajmo savjete struke i cijepimo se, to bi bilo kapitalno važno za opću sigurnost u zdravstvenom pogledu, ali i za ekonomiju i turizam", rekao je Plenković te dodao kako cjepivo nije jeftino te da je zasad prioritet cijepljenje hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrelja će i u budućnosti podržavati Vladu'

Što se tiče Silvana Hrelje, komentirao je: "Dogovorili smo protokol razumijevanja i suradnje koji će trajati do kraja mandata. Ključno područje je poboljšane života hrvatskih umirovljenika. Zaključili smo da se njegove ideje slažu i Nacionalnim planom i mogu reći da će gospodin Hrelja i u budućnosti podržavati našu Vladu", izjavio je premijer te dodao kako Hrelja nije žetončić koji će zamijeniti Radimira Čačića.

Dodao je kako smatra sramotnim nazivanje saborskih zastupnika tim imenom. Tvrdi kako se ne radi o prijevari birača. "To što se on predomislio nije specifičnost Hrvatske, to se događa u drugim zemljama", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer si je malo uzeo pauzu

Premijera su novinari pitali zašto ga nema u medijima posljednjih dana.

"Vidjet ću hoću li ovako nastaviti dalje, sve što bude nužno tako ćemo komunicirati. Uzeli smo pauzu, može netko drugi puniti vaše programe. Nema to veze s predsjednikom Milanovićem. Nastupali smo cijelo vrijeme i odlučili smo neke druge pustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je da smo usvojili rebalans, donijeli odluku o avionima, radimo na tome da uđemo u Schengen i euro-područje, da SAD ukine vize za Hrvate, da spojimo Pelješki most i ja sam odlučio da ćemo se baviti onime za što su nas građani izabrali", rekao je premijer.

Image
SASTANAK O BUDUĆNOSTI SCHENGENA /

Božinović: 'Jasna je poveznica između hrvatskog članstva u Schengenu i ukupne sigurnosti EU'

Image
SASTANAK O BUDUĆNOSTI SCHENGENA /

Božinović: 'Jasna je poveznica između hrvatskog članstva u Schengenu i ukupne sigurnosti EU'

Komentirao je i prijedlog vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je predložio spajanje hrvatske i srpske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po našim propisima postoji nekoliko modela, A, B, C ali ponovit ću načela iza kojih stojim. Hrvatska ima nacionalne manjine i štiti ih, to su naši sugrađani, prijatelji i susjedi. To je osnovna postavka na temelju koje gledamo na uključenost nacionalnih manjina u sve sfere našeg života. Manjine imaju osam predstavnika u Saboru i moje uvjerenje je da one daju doprinos funkcioniranju. Mi smo s njima odabrali biti u većini i to se neće promijeniti. To nije samo moj stav, već vrha HDZ-a i nećemo uzimati u obzir one koji bi htjeli promijeniti naš stav o nacionalnim manjinama. Postoje A, B i C model i važno je da se nacionalne manjine mogu obrazovati i na svom jeziku", rekao je.

Tomašević tražio razgovor s njim

Kaže kako je Tomislav Tomašević tražio razgovors njim. "To je pitanje političke kulture", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu se Čačić popeo navrh glave, Plenković je odgovorio: "Vidjeli smo se prije dva tjedna i nakon toga više nismo razgovarali. Tada sam podsjetio na okvir našeg političkog dogovora, i početkom srpnja smo rekli da je nacionalna suradnja jedan nivo suradnje, ali s aspekta mene lokalni izbori nemaju veze s tim. Ni dan danas ne vežem odluke koje će naše kolege u Varaždinu dogovarati, to je na njima. I tu očekuje reprocitet, rekao je Plenković i podsjetio da je Čačićeva zastupnica danas svejedno glasala za rebalans proračuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo