PLENKOVIĆ OSUDIO SRBIJU, ALI PREŠUTIO VUČIĆEV DOLAZAK: / 'Izložbom o Jasenovcu žele staviti poveznicu između Hrvatske i NDH'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković se dotaknuo i slovenskih kazni hrvatskim ribarima, kazavši da će im Vlada pružiti odgovarajuću pravnu pomoć

1.2.2018.
13:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade u četvrtak i pritom nije spomenuo skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Plenković je u uobičajenom osvrtu na protekle događaje u uvodnom dijelu sjednice kazao da su cijela država i vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje ju je predstavljala njezina potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, "Srbija je izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima", kazao je Plenković.

POSLUŠAJTE VUČIĆEV GOVOR U GLINI 1995. GODINE: Predsjednik Srbije stiže u Hrvatsku, a evo što je kazao nekoliko dana prije Oluje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti instrumentaliziranje koje bi današnju Hrvatsku prikazalo u negativnom svjetlu", naglasio je.

"Mislim da je izuzetno važno to stalno ponavljati. To je stav koji ćemo artikulirati svim susjedima i međunarodnoj zajednici", kazao je Plenković, koji se nijednom riječju nije osvrnuo na skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neželjen i loš potez Slovenije

Plenković je izvijestio i kako će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas posjetiti Umag i Savudriju, razgovarati s tamošnjim ribarima i dogovoriti vrlo precizne načine kako će im pružiti odgovarajuću pravnu pomoć kako oni ne bi došli ni u kakvu negativnu poziciju, što se odnosi na neplaćanje prekršajnih naloga koji su stigli iz Slovenije.

"Ribari mogu biti mirni, vlada će ustrajati na svim stavovima i obavezama koje smo preuzeli", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije i slovenskog upuštanja u jednostranu provedbu arbitražne presude, nastavio je Plenković, "mi smo odgovorili jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je niz prekršajnih naloga slovenskim ribarima".

VUČIĆ PRIHVATIO KOLINDIN POZIV: ‘Razgovori neće biti laki ni ugodni, ali vjerujem da ćemo učiniti nešto za boljitak naše djece’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štitit ćemo hrvatske interese, teritorij i ribare od ovakvog scenarija, ali važno je istaknuti da se to događa samo zato jer je Slovenija krenula jednostrano raditi ono što nije niti u duhu dobrosusjedstva, nije u skladu s međunarodnim pravom", kazao je premijer dodavši da to sigurno nije put dijaloga i dogovora.

"Slovenci su ti koji su međudržavni problem prenijeli na konkretan život naših sugrađana što je jedan od neželjenih i gorih scenarija", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na svoje sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu kazavši da je taj skup bio dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske kao odgovorne članice EU-a i zemlje koja je otvorena za strana ulaganja te za jačanje gospodarskih odnosa.

Kazao je i kako je prekjučerašnja velika konferencija posvećena energetskoj politici u Zagrebu na kojoj je bio i potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič, bila prilika da se javnosti predstave glavne konture izrade buduće energetske strategije i naglasi strateški značaj projekta LNG terminala na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važna je i najava donošenja posebnog zakona kako bi se ubrzao taj projekt i osigurala diversifikacija opskrbe energijom i energetska neovisnost", rekao je Plenković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo