nervozni premijer / Plenković odbacio Milanovićevu ideju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i napao novinarku: 'Kada se pripremite ćemo razgovarati'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Premijer Plenković obrušio se na novinarku te riječki kafić u kojem HDZ-ovci nisu dobrodošli

22.2.2021.
13:27
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Govorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Na pitanje je li za njega opcija da se bira osoba koja se uopće nije javila na natječaj, kao što je takvu ideju izrazio predsjednik Zoran Milanović, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo mi je čudno da se tema otvorila na taj način. Sve je išlo svojim tijekom, DSV je raspisalo natječaj, javilo se nekoliko kandidata. Shvatio sam da predsjednik Republike nije zadovoljan s ovo troje kandidata. On bi htio predložiti nekoga drugoga, mi o tome još nismo razgovarali", kazao je Plenković.  

Ne vidim u čemu je problem da netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, što ga sprječava da se javni na javni natječaj. Što ga sprječava? Ne vidim smisao neke drame na ovakav način, proceduralne, osim ako nema neke druge, šire konotacije. Pokušavam to shvatiti", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li to neko igranje s Ustavom ili ustavnošću rada Stožera pa sada ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda. Jesmo li u nekoj široj utakmici ili ne. Moram to ispitati", rekao je Plenković. 

"Nije mi jasno. Onaj tko hoće biti predsjednik Vrhovnogu suda zašto se ne bi javio na natječaj. U čemu je problem", pita se Plenković, a na pitanje smatra li da je način koji predlaže predsjednik protuzakonit, odgovorio je: 'To je jasno i nekome tko nije pravnik'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da Vlada u tome nema gotovo nikakvu ulogu. 

Cijepljenje i ukidanje mjera

Kazao je da se dinamika cijepljenja protiv koronavirusa ubrzava te podsjetio da je i ranije rekao da ćemo do kraja ožujka imati više od 700.000 doza cjepiva. Kazao je da o tome traju i konzultacije na razini EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče mjera, ako okolnosti budu takve da 1. ožujka možemo ići u daljnje popuštanje, ići ćemo. Tu nema dileme. Ali moramo vidjeti što se točno zbiva. Trenutno smo po tjednoj incidenciji među tri najbolje države", rekao je. 

Na pitanje je li točno da će se poništiti natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu, odgovorio je: 'Nije mi to poznato'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teoretski je poništavanje natječaja mogućnost, ali ne znam zašto", kazao je Plenković. 

"Privremenost je njegov termin, a ne naš. On je rekao da želi pomoći do ljeta. To nam je rekao Vanđelić", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može dati ostavku kada god hoće", rekao je Plenković. 

Plenkovića razljutio riječki kafić: "Što je iduće? Fašizam?"

Na kraju se osvrnuo na vlasnika riječkog caffe bara Three Monkeys koji je poručio članovima, simpatizerima i glasačima HDZ-a da nisu dobrodošli u kafić. Plenković kaže da to graniči s fašizmom, a obrušio se i na novinarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija. Da je gospodin rekao da u kafić ne smiju doći SDP-ovci, Židovi, pripadnici Armade... digla bi se buka, ali ako se kaže da ne mogu doći HDZ-ovci, onda ništa. To nije šala, to je diskriminacija, rasizam, next step vam je fašizam. Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. To je ispod razine profesionalnog novinarstva. Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao. Pročitajte, zamijenite riječ HDZ-ovci s bilo kojom od drugih riječi i pretpostavite reakciju vaših kuća. Mi se bavimo dotepencima, ćirilicom, a ovo tu ništa. Mene su u školi naučili da čitamo izvore, ja nisam vama dužan tumačiti ako ste došli nepripremljeni na presicu", sasuo je paljbu Plenković i nastavio: 

"Kad se pripremite, onda ćemo razgovarati. Ovo je vaš stav na temelju neznanja. Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija. Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika koji doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. Zašto? Zato što je političkim protivnicima opasan. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme, netko tko je rođen 1984. Možda sluša neku drugu glazbu. Ali dotepence ćemo staviti ispod radara. To su dvostruki kriteriji. Ovaj u tri majmuna je primjer diskriminacije na korak do fašizma. Samo neka stavi na odijelo zvijezdu", rekao je i poručio novinarki da je površna i paušalna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo